Lesz mit kóstolni idén is

Saját szavát idézve, hoppmesterként üdvözölte a jelenlévőket Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkkel kapcsolatos események beharangozó sajtótájékoztatóján a Parlament Vadásztermében. Szokásos téma és szokásos helyszín, a leglényegesebb viszont az, hogy óriási érdeklődés övezi minden évben ezt a rendezvénysorozatot, amelynek a csúcspontja a tűzijáték. Valóban, ez a néhány nap már-már olyan, mint egy szuperfesztivál, teletűzdelve showelemekkel. A hatalmas érdeklődés nem véletlen, hiszen a kísérőrendezvények száma és színvonala sem okoz csalódást az ünneplőknek. A covid után az elmúlt évben kétmillióan voltak kíváncsiak a programokra, s várhatóan ez ebben az évben sem lesz másképp.

Fotó: Juhász Melinda

A nemzeti ünnep kísérőrendezvényei közül kiemelkedik a pékek és a cukrászok legrangosabb versenye minden évben, a Magyarország Tortája, a Magyarország Cukormentes Tortája és a Szent István Napi Kenyér kiválasztása, amelyeket aztán megkóstolhat az ünneplő tömeg a Magyar Ízek Utcájában.

A sajtótájékoztatón Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke jelentette be, hogy Magyarország Tortája 2022-ben a Huncut Szilva Herceg lett, Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász munkája. Második helyen a szigetszentmiklósi Lakatos Pál által készített Kék kötény kincse végzett, a harmadik helyet az Évszakok, a fővárosi Szivós Zita alkotása érdemelte ki.

A Magyarország Cukormentes Tortája címet a szegedi Gyuris László Nagyi kedvence nevet kapott finomsága nyerte el. A második helyre a Komáromban varázsló Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter Csokoládé királyfi nevű tortája futott be, a harmadik díjat a fővárosban dolgozó Sabján Adrienn cukrásznak ítélte a zsűri Epres túrógombócáért.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke mutatta be az idén győztes kenyereket, a verseny ugyanis két kategóriában zajlott. A Szent István Napi Kenyér a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. gulyáskenyere lett, az innovatív kenyerek közül pedig a mórahalmi Varga Pékség batátás kenyerének sikerült megszereznie az első helyet.

Figyelem! Augusztus 16-tól a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a  www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu és a www.cukraszat.net weboldalakon.

Horváth Gábor Miklós