Lépjünk közelebb egymáshoz!

Nehéz úgy megmutatni egy fogyatékkal élő embernek, hogy mire képes, ha a társadalom többi tagja nem kíváncsi a teljesítményére. A Mozdulj! Közhasznú Egyesület éppen ezért szervezi évek óta tandemkerékpáros túráját a Balatonnál, hogy a sport és a kultúra segítségével bizonyítsák: a sérült emberek is képesek sokmindenre, nem beszélve emberi értékeikről, humorukról, színes egyéniségükről, nagy szívükről.

(b-j) Tálos Mónika, a Mozdulj!Közhasznú Egyesület alelnöke, Dóka Attila dalszerző-gitáros, a túra kulturális nagykövete, dr. Tálos Mariann, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke
Fotó: Juhász Melinda

Amikor a fogyatékkal élők kerülnek szóba, sokan úgy tartják, hogy túl sokat beszélnek róluk, nem kell kapukat döngetni, mert már nyitva vannak. Ám ha abba gondolunk bele, hogy sok településünkön még mindig ausztrál hobbibiciklistáknak nézik a kerekesszékeseket, akkor kénytelenek vagyunk megállapítani: elképzelhető, hogy nyitva vannak azok a bizonyos kapuk, de ezeken a kapukon igen kevesen léptek be.
A Mozdulj! figyelemfelhívó tandemkerékpár túrája pontosan ezért nagyszerű esemény, mert látva ezt a különleges karavánt, nincs az a korosztály, társadalmi réteg, akit meg ne fogna, el ne gondolkodtatna, tiszteletet ne váltana ki a túrázók teljesítménye, hozzáállása, optimizmusa. És ez még csak a dolog egyik alappillére a sport, a fizikai erőkifejtés, a másik pedig a kultúra, a vers, a dal, a tánc, amelyeket hasonló kedvvel és színvonalon űznek a mozgásukban, látásukban, hallásukban korlátozottak is, mint bármelyikünk, akik makkegészségesnek gondoljuk magunkat.
Az egyesület tagjai fogyatékkal élő barátaikkal már a 11. alkalommal kerülik meg tandemkerékpárjaikkal a Balatont, augusztus 12 és 17 között lehet találkozni velük.
Lépjünk bátran be azon a bizonyos kapun, sok kellemes meglepetésben lesz részünk.

                                                                                                                                                Horváth Gábor Miklós

Startra készen a csapat! 2022.08.12-én indul a 11. Mozdulj! Közhasznú Egyesület Balatont megkerülő tandemtúrája.
Fotó: Juhász Melinda