Lemondott Francois Fillon külpolitikai és Európa-politikai megbízottja

Lemondott a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztási kampányban betöltött tisztségéről Bruno Le Maire, Francois Fillon konzervatív jelölt külpolitikai és Európa-politikai megbízottja, miután az elnökjelölt közölte: nem lép vissza.

    A kisebb centrista párt, az UDI is jelezte: felfüggeszti részvételét Francois Fillon kampányában.
Francois Fillon maga jelentette be szerdán, hogy március 15-re beidézték a családja feltételezett fiktív parlamenti állásai ügyében eljáró vizsgálóbírók, hogy vádat emeljenek ellene. Hivatalos források jelezték, hogy az elnökjelölt feleségét, Peneleope Fillont is beidézték a vizsgálóbírók, de az ő esetében nem ismeretes az idézés időpontja.
“Francois Fillon január 26-án azt mondta a franciák előtt, hogy ebben az esetben visszalép a köztársasági elnökségi jelöltségtől. Én hiszek az adott szóban” – írta közleményében Bruno Le Maire volt mezőgazdasági miniszter, akit Fillon megválasztása esetén a miniszterelnöki poszt egyik várományosaként tartottak számon.
“(Az adott szó) elengedhetetlen a politikai hitelességhez. És a szükséges feltétele annak, hogy nyugodtan tegyük meg az erőfeszítéseket Franciaország felemeléséhez. Az elveimhez hűen ezért lemondok a tisztségemről” – tette hozzá a volt mezőgazdasági miniszter.
Bruno Le Maire indult a francia jobboldal novemberi elválasztásán, amelyet követően a győztes Francois Fillon a kampánya külpolitikai és Európa-politikai megbízottjának kérte fel. A politikus bejelentését követően az előválasztáson őt támogató jobboldali képviselők egy része is bejelentette visszavonulását a kampányból.
Francois Fillon jelezte, hogy meg fog jelenni az idézésen, de “nem enged, nem lép vissza”. A jelölt “politikai gyilkosságnak” nevezte az ellene folyó eljárást, és ismét tagadta a vádakat.
A botrány egy hónappal ezelőtti kirobbanása óta Francois Fillon a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A legfrissebb felmérések szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.
Elemzők szerint Bruno Le Maire bejelentésének hátterében az áll, hogy a jobboldalon megkezdődött az elnökválasztás után hat héttel esedékes nemzetgyűlési választásokra a felkészülés, s a jelenlegi állás szerint Francois Fillon várható veresége után Bruno Le Maire szeretné a nemzetgyűlésben a jobboldali frakció irányítását átvenni.
Fillonnak egy hónapja nem sikerül érdemben kampányolnia, minden rendezvényen edénycsörömpöléssel és füttykoncerttel fogadják a visszalépését követő baloldali tiltakozók.
A konzervatív jelölt szerda reggel közleményben jelezte: elhalasztja tervezett látogatását a párizsi mezőgazdasági kiállításon (Salon de l,Agriculture), de délután végül mégis kilátogatott a vásárba, ami a kampányoló elnökjelöltek számára általában kötelező állomásnak számít.
A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség pénteken jelentette be, hogy három független vizsgálóbíró fog a Fillon család feltételezett fiktív parlamenti állásainak ügyében eljárni és az esetleges vádemelésről dönteni. A január 25-én egy lapértesülés alapján indított vizsgálat arra kereste a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett. Miután a vádhatóság szerint nem áll fenn az a helyzet, hogy az ügyet bűncselekmény hiányában le lehetne zárni, közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása gyanújával indított eljárást.

Forrás:MTI