Leminősítette Görögországot a Moody’s

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-osztályzatát a Moody’s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a hivatalos hitelezők nyújtotta további pénzügyi támogatás nélkül Görögország előbb-utóbb törlesztési csődbe kerül a magánszektorbeli hitelezőkkel szemben fennálló adósságaival.

    A nemzetközi hitelminősítő szerdán késő este Londonban bejelentette, hogy a görög államkötvény-kötelezettségek besorolását az eddigi “Caa2”-ről egy fokozattal “Caa3”-ra rontotta, és az új osztályzatot is további leminősítési felülvizsgálat alá vette.
A Moody’s indoklása szerint még több nemzedéknyi időtávon belül is valószínűtlen, hogy akár gazdasági növekedéssel, akár költségvetési megszorításokkal kezelhető szintre csökkenthető a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta a jelenlegi 177 százalékról.
Ahhoz, hogy ez az adósságráta a jelenleginél kezelhetőbb szintre süllyedjen, a görög kormánynak hosszú éveken át jelentős elsődleges többleteket kellene elérnie az államháztartási mérlegben, egyre inkább egyértelművé válik azonban, hogy ez politikailag és társadalmilag megvalósíthatatlan – vélekednek a Moody’s londoni elemzői.
A hitelminősítő szerint a görög bankrendszert, amely egyébként sem volt jó állapotban, az elmúlt hetek fejleményei még tovább károsították, és ennek kedvezőtlen következményei lesznek a görög gazdaságban érvényesülő pénzügyi közvetítői funkcióra.
Ráadásul a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatairól tervezett népszavazás meghirdetése után a görög háztartások egyre gyorsabb ütemben menekítették ki pénzüket a bankbetétekből. A Moody’s becslése szerint november vége óta 44 milliárd eurót vontak ki a görög bankokból a magánszektorbeli betéttulajdonosok, és a görög bankrendszer betétállománya 120 milliárd euróra csökkent.
Csak az elmúlt két hétben több mint 8 milliárd eurónyi betétállomány áramlott ki a görög bankrendszerből – áll a hitelminősítő elemzésében.
A Moody’s szerint viszont az azóta bevezetett tőkekorlátozások – amelyek felső határt szabnak a betétekről kivehető pénzmennyiségre is – a gazdasági növekedés kilátásait rontják, mivel hosszú távra kiható következményekkel járnak a hazai keresletre. Ha pedig a népszavazáson a többség elutasítja a hivatalos hitelezők javaslatait, az megnövelné annak a kockázatát, hogy Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, ami jelentős veszteségeket róna a magánszektorbeli hitelezőkre – hangsúlyozzák a Moody’s elemzői.
Hasonló indokokkal a két másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s is leminősítette Görögországot az elmúlt napokban.
A Fitch – amely kedden rontotta a görög államadós-osztályzatot “CCC”-ről egy fokozattal “CC”-re – indoklásában közölte, hogy a magánhitelezőkkel szembeni görög törlesztési csődhelyzet beálltát most már valószínűnek tartja.
A Fitch elemzői is úgy vélekedtek, hogy ha a hétvégi népszavazáson elutasító döntés születik, az drámai mértékben megnövelné annak az esélyét, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.
A Fitch Ratings is megállapította, hogy a bankbetétekre bevezetett hozzáférési korlátozások még tovább rontják a görög gazdaság kilátásait. A cég ezért most már 1,5 százalékos GDP-visszaesést vár Görögországban 2015 egészében.
A Standard & Poor’s – amely a minap “CCC”-ről egy fokozattal “CCC mínusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság-osztályzatot – elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a görög kormány a jelek szerint a belpolitikai meggondolásokat a pénzügyi-gazdasági stabilitás, a kereskedelmi hitelek törlesztése és az euróövezeti tagság elé helyezi.
Az S&P szerint ennek jele az is, hogy a görög kormány népszavazást hirdetett a hivatalos hitelezők válságmegoldási javaslatairól.
A Standard & Poor’s a leminősítés indoklásában közölte: megítélése szerint most már 50 százalék körüli az esélye annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből, azt pedig a cég gyakorlatilag elkerülhetetlennek tartja, hogy – hacsak nem következik be valamilyen nem várt kedvező változás – Görögország fél éven belül törlesztési csődbe kerül kereskedelmi adósságállományával.

Forrás:MTI