Lehet Véleményed!

KIbelátó„Lehet véleményed!” címmel indította be új és formabontó kritikaírói programját a Magyar Színház, a Katona József Színház valamint a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház idén májusban. A Magyar Színház színházpedagógusainak, Kámán Orsolyának, Márton Gábor Csabának valamint új tagjuknak Császár Rékának az ötlete alapján született meg program. A három színházpedagógus Vági Esztert a Katona József Színházból, valamint Végvári Viktóriát a Kolibri Színházból kérték fel együttműködésre.

A program lényege, hogy a résztvevő színházak ifjúsági előadásainak a célközönségét, a tizen-, huszonéves fiatalokat szólítsák meg a kamaszok saját szavaikkal. Az évad utolsó két hónapjában 7 fiatalt választottak ki– idén még nem pályáztatás útján -, akik a három közreműködő színházban nézhetnek meg ifjúsági előadásokat. A megtekintés után egy kritikában számolnak be a látott produkciókról. A színházpedagógusok fontosnak tartják, hogy a kritikák ne egy szakértő véleményt tükrözzenek, sokkal inkább azt várják, hogy a fiatalok mit látnak és gondolnak egy-egy előadásról. Miért szólnak pont az ő korosztályuknak ezek az előadások, valóban nekik szólnak-e, hol van az ő, akár a személyes érintettségük bennük?

A kritikai program produktumait mindhárom közreműködő saját online felületein teszi közzé és a program eredményességétől függően szeretnék jövőre beiktatni a résztvevő színházak színházpedagógiai programjába.