Legyen mindig Gyereknap!

Dedikált könyvek, Rumininek öltözött családok, szebbnél szebb óriás színezők, írók, grafikusok, ujjbábok, hatalmas építőkockák, taps és színház, színház, színház uralkodott a Hevesi Sándor téren, a kánikulai hétvégén. A Magyar Színház első és rendhagyó Gyereknapi fesztiválján közel 1300 gyermek vett részt a négy nap alatt.

A rendezvény első napján Balázs Ágnes és Jeney Zoltán várta a gyerekeket a színház aulájában. Az aznapi előadás szerzője az Andersen, avagy a mesék meséje című könyv írója, a Mesélő ABC oktató mesekönyvét is magával hozta. Miután minden szerző meghívhatta egy író társát a különleges irodalmi-színházi eseményre, Jeney Zoltán, a Rév Fülöp szerzője kísérte el Balázs Ágnest. Jeney Zoltán művét, a Balatóniai lovagregényt a színház a következő évadban, Göttinger Pál rendezésében színpadra is állítja.

Másnap, pénteken Böszörményi Gyula és Müller Péter Sziámi fogadta a gyerekeket. Az iskolákkal érkező gyerekcsoportok a lépcsőkön ülve olvasták a szerzők műveit. A színpadon Gyümimanó, Hernyó és Burgonya őrmester is játszott a gyerekeknek, s az Alma zenekar az Almaszósz című mesejátékra írt dalaira tapsolhattak a legifjabb nézők.

Szombaton Szabó Borbála és Gimesi Dóra dedikálták a könyveket az előadásra érkező gyerekeknek. Az Égigérő fű mesejátékra azonban ez alkalommal is ugyanolyan lelkesedéssel – talán még egy kicsit nagyobbal – és csillogó szemekkel érkeztek a szülők, mint a gyermekek.

Az igazi gyereknapon Berg Judit és Gévai Csilla előtt kígyózott a végeláthatatlan sor. Újonnan szerzett és otthonról hozott kedvenc Rumini könyveket szorongatva álltak a gyerekek sorban, hosszú percekig. Berg Judit az ország kedvenc kisegerének kitalálója pedig minden gyermekkel beszélgetett egy keveset, miközben Gévai Csilla, a Hisztimanó rajzolója mesélt az asztal másik végén a türelemmel várakozó kicsiknek. A különleges gyereknapon nem csupán a színház okozott meglepetést, ugyanis egy család igazi Rumini jelmezben, 15 Berg Judit könyvvel érkezett az írónőhöz.

Mindeközben a négy nap alatt a színház büféje átalakult játszóházzá. Kovács Yvette Alida, a színház díszlet- és jelmeztervezője egyedi és nem mindennapi játékokkal várta a gyerekeket. Minden nap az adott előadáshoz kapcsolódóan lehetett ujjbábokat készíteni, hatalmas színezőket krétával feldíszíteni, óriási kockákkal iglót, bunkert építeni, valamint labdákat dobálni szerteszét.

Délután az I. kerületi Rumini játszótéren folytatódott a kisegér története, ahol a színház színészei a rájuk zúduló eső ellenére játszottak az ernyők alatt kuporgó gyerekeknek.

Hangzavar, éneklés, izgatott motyogások, kacagások és taps hangja kavargott négy napig a Hevesi Sándor téren. Kicsit furcsa lesz most a nyári csend, de Benkő Nóra tábora, a nyári pancsolások, a palacsintaevések és az augusztusi csillaghullások után újra várja a színház a legkisebbeket, s a kicsit nagyobbakat.