Legendák és ifjú titánok a CAFe jazzprogramjában

A kortárs- és könnyűzenei koncertek mellett a jazzrajongók sem fognak unatkozni a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. A legendák mellett fellépnek az ifjú trónkövetelők is: Nils Petter Molvær, Michel Portal és Barre Phillips a rutinos „nagy öregek” csapatát erősíti, míg Nicholas Payton, Vincent Peirani valamint David Helbock képviseli a feltörekvő ifjú generációt.

A Budapest Music Center szinte minden estére kínál egy kihagyhatatlan jazzkoncertet. Kétség kívül az egyik legjobban várt produkció a „norvég Miles Davisnek” is nevezett Nils Petter Molvær koncertje lesz, aki október 15-én új, Switch című albumáról is játszik majd számokat.

Október 13-án az Opus Jazz Club vendége a francia jazz, klasszikus-, valamint modern zene élő legendája, Michel Portal lesz. A 79 éves zeneszerző, szaxofon- és klarinétművész partnere ezúttal egy nála majdnem 40 évvel fiatalabb tangóharmonikás, Vincent Peirani.

Az osztrák-német zongorista David Helbock két zenésztársával – Johannes Bärral és Andreas Brogerrel – mindösszesen két nap alatt vette fel a Random/Control lemezt Berlin egyik kis stúdiójában. Október 10-i koncertjüket a BMC-ben nemcsak hallani, de látni is kell!

Az olasz jazz-zongorista, Rita Marcotulli és napjaink egyik legkeresettebb harmonikása, Luciano Biondini közös duettje maga a harmónia, a legteljesebb összhang. Bár zongoristák és harmonikások viszonylag ritkán játszanak együtt, október 11-én az Opus Jazz Club közönsége a La Strada Invisibile (A láthatatlan út) című közös munkájukból is hallhat részleteket.

Harcsa Veronika – akit aligha kell bemutatni a hazai közönségnek – brüsszeli tanulmányai során került kapcsolatba a belga zongorista-zeneszerző Kris Defoorttal, aki az akadémiai tanítás mellett a kortárs belga jazz kulcsfigurája. Október 18-án a BMC-ben adnak majd közös koncertet.

A zeneszerző, pedagógus, technológiai kutató Kurtág György Jr. rendkívül sokoldalú és tágas érdeklődésű muzsikus. Október 17-én az a Barre Phillips lesz koncertpartnere, aki kifinomult ritmikai intelligenciájával, különleges összekötő kapocs a hatvanas évek Amerikájának free jazze és az európai improvizációs színpad között.

A szlovén Perpetuum Jazzile énekesei egyedül a zenét veszik komolyan. A 30–50 fős kórus repertoárja igen széles: Michael Jacksontól az ABBA-ig terjed, David Bowie és Joni Mitchell mellett az Earth, Wind & Fire és akár David Guetta slágereit is hallhatjuk. Legtöbbször a cappella lépnek fel, a ritmushangszereket pedig tapssal, dobogással vagy épp egy ügyes beat-boxos énekessel helyettesítik.  Fergeteges hangulatra számíthat, aki október 12-én este a Bálna felé veszi az útját.

Alig találni együttest, amely olyan könnyedséggel bújik ki a klasszikus skatulyákból, mint az első pillantásra hagyományos hangszerelésű (zongora, bőgő, dob) negyedszázados ausztrál trió, a The Necks. Október 13-án az A38 Hajón a norvég szaxofonossal, Kjetil Møsterrel kiegészülő magyar trió, a lesz az előzenekaruk.

A Budapest Jazz Clubban számos hazai fellépő mellett talán Nicholas Payton koncertje számíthat a legnagyobb érdeklődésre. A New Orleans-i Grammy-díjas trombitás igazi polihisztor, hiszen amellett, hogy szinte minden hangszeren játszik, verseket ír és prédikátori hevülettel blogol is. Persze a zenélést sem hanyagolja el, júliusban jelent meg Numbers névre keresztelt új lemeze, amiből a magyar közönség is ízelítőt kap október 18-án.

A magyar jazzbandák sorát a László Attila – Oláh Kálmán Quartet nyitja október 4-én este. A koncert a két szólista-zeneszerző húszéves zenei együttműködésének legújabb állomása. A kvartett finom hangvételű zenéjének nagy részét a két zeneszerző írja, de a programban jazzsztenderdek is szerepelnek.

A Pankastic! régi sztenderdeket és örökzöldeket ültetett át akusztikus hangszerekkel a francia manouche swing világába, megfűszerezve mindezt a cimbalom egyedi hangszínével. Október 7-én kiderül, milyen is az ebből született új stílus, a django-pop.

A jazz-zongoraművész Sárik Péter kvartettjében fellépő zenészek egytől egyig elsőrangú hangszeres előadók, a hazai jazzéletet formáló szereplők. Gyémánt Bálint a Norwegian Academy of Music ösztöndíjasa volt, Fonay Tibor 2013 tavaszán megnyerte az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutató Versenyt, Hodek Dávid pedig 2009-ben a legendás osztrák szaxofonosról, Hans Cyrill Kollerről elnevezett díj egyik kitüntetettje volt az év felfedezettje kategóriában. Közös koncertjük október 8-án 20 órától lesz látható és hallható.

Október 9-én a bájos Szőke Nikolettával tölthetünk egy estét.  A Shure Montreux Jazz Voice Competition 2005-ös nyertesének fő eszköze a tiszta, erőlködéstől mentes előadásmód, saját képességeinek pontos ismerete. Repertoárja népszerű előadók és szerzők (Sting, Stevie Wonder, Chick Corea) dalainak feldolgozásából és természetesen saját számokból áll.

Juhász Márton dobos 2011-ben létrehozott egy játszóteret, ahol zenészek és hallgatók együtt fedezhetik fel a világ legkülönbözőbb tájainak lüktető zenéit. Ez az Euro-African PlaygroundOktóber 10-én a hazai zenei élet keresett session zenészeivel közösen varázsolják elénk az afrikai városok világát, s ebben az új, európai környezetben természetesen újra is értelmezik ezt a hangzást. Vörös Nikolett énekesnő első korongja Ask Yourself Why címmel jelent meg, melyet a szakma és a közönség is pozitívan fogadott. Enyhén füstös hangja beleillik a hagyományba, ötletesen, de mértéktartóan rögtönöz, érzéssel énekel, repertoárján éppúgy szerepelnek autentikus jazzdalok, mint modern hangzású kortárs jazz sztenderdek. Október 11-én a BJC-ben hallhatja élőben a közönség.

Ráduly Mihály, az idén hetvenéves, legendás szaxofonos a fiatal jazznemzedék legjobbjaiból összehozott egy csapatot, ez a Syrius Legacy. A zenekar repertoárján szereplő dalokat a fiatal zenésztársak az eredeti hangszerelések alapján formálták mai, friss hangzásúakká. Az izgalmas produkció a fővárosban a CAFe Budapest keretében debütál október 14-én.

Szakcsi Lakatos Béla a magyar jazz kulcsfigurája. Zenei világa ezer szállal kapcsolódik a magyar hagyományokhoz, mind Bartók zongorajátékához és munkásságához, mind a roma népzenéhez vagy Kurtág György, Ligeti György és Eötvös Péter művészetéhez. Október 15-én triójával érkezik a BJC-be. Tavaly hosszú szünet után tért vissza Oláh Szabolcs, generációjának egyik legígéretesebb tehetsége. Október 16-án kvintettjének tavaly ősszel megjelent, személyes hangvételű első albumából is szemezgetnek.

A Tzumo-Pukl-Ramsbøl-Curtis CAFe Project külön erre az alkalomra összeállt, határokon átívelő együttműködés eredménye. Az október 17-i koncerten a magyar zongorista, Tzumó Árpád mellett a szlovén szaxofonos fenomén, Jure Pukl, a dán nagybőgős, Morton Toftgård Ramsbøl és egy igazi dobos legenda, az Egyesült Államokból érkező Howard Curtis játékát is élvezhetjük.