Lefújták a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumot

Lemondta az idei évre tervezett Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumot a szervezőbizottság az új koronavírus-járvány miatt.

    Andrej Belouszov, a szervezőbizottság elnöke csütörtökön közölte, a döntés hátterében az áll, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a járványt, illetve a kórokozó gyorsan terjed a tanácskozáson részt venni kívánó országokban is.
    “Hogy megvédjük az orosz állampolgárok, a vendégek és a fórumon résztvevők egészségét, úgy döntöttünk, hogy nem tartjuk meg idén a fórumot” – közölte Belouszov az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint.
    Az immár több mint két évtizedes múlttal rendelkező nemzetközi tanácskozást idén június 3. és 6. között tartották volna Szentpéterváron.
    A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumot 1997 óta minden évben megrendezik, 2005 óta a mindenkori orosz elnök részvételével. Minden évben több mint 120 országból több mint tízezer résztvevő gyűlik össze, köztük a legnagyobb orosz és külföldi vállalatok vezetői, államfők, miniszterelnökök, miniszterek, kormányzók.
    A hasonló, a miniszterelnök védnöksége alatt minden év februárjában Szocsiban tartott tanácskozást ugyancsak lemondták az új koronavírus által okozott járvány gyors terjedése miatt.

Forrás:MTI