LED-es fejlesztések Magyarországon: a haza fényre derül?

Magyar KKV is tagja volt annak az NKTH Nemzeti Technológiai program keretében 2013. júniusában lezárult K+F projektnek, amely mintegy 650 millió forintos támogatást nyert el LED-es világítástechnikai berendezések fejlesztésére – tudta meg az OGH Hírügynökség  Nagy Zsolttól, a HungaroLux Light Kft. ügyvezető igazgatójától. A K+F projekt létjogosultságát alátámasztotta a piaci felhasználók azon tapasztalata, hogy az olcsóbb, főként távol-keleti – de akár nagy múltú nyugti cégek – LED-es világítástechnikai termékeinek adatlapján szereplő műszaki paraméterek a valóságban nem mindig teljesülnek. Így ha nem biztosított az ígért energiafogyasztási szint, értelemszerűen nem érhető el a tervezett megtakarítás sem.

1

Az Economist témába vágó kutatása szerint  a globális világítástechnikai piac 2020-ig körülbelül 60%-kal nő, és eléri a 160 milliárd USD éves szintet. E jelentős piacbővülésnek a nagy része a hagyományos világítástechnológiákat felváltó LED-technológia térnyerésének lesz köszönhető úgy a közvilágításban, mint a kereskedelmi ingatlanok (bevásárlóközpontok, irodák, ipari ingatlanok és hotelek) bizonyos szegmenseiben, tereiben.

A LED-technológiának kivételesen maga s az elméleti energiahatékonysága, ami az intenzív kutatás-fejlesztésnek, egyre inkább elérhető a gyakorlatban is. A KÖZLED konzorcium tagjaként a Hungarolux Light Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke, valamint a Pannon Egyetem Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszéke kutatói dolgoztak legutóbb együtt az NKTH Nemzeti Technológiai program keretében. A K+F projekt mintegy 650 millió forintos támogatást nyert el LED-es világítástechnikai berendezések fejlesztésére.

A K+F projekt létjogosultságát alátámasztotta a piaci felhasználók azon tapasztalata, hogy az olcsóbb, főként távol-keleti – de akár nagy múltú nyugti cégek – LED-es világítástechnikai termékeinek adatlapján szereplő műszaki paraméterek a valóságban nem mindig teljesülnek.  Így ha nem biztosított az ígért fogyasztási szint, értelemszerűen nem érhető el a tervezett megtakarítási szint sem. Számos esetben lényegesen gyorsabb az elöregedés, és emiatt a LED-világítótest megtérülési értéke is sokkal rosszabb a vállalt értéknél, nem biztosított és nem egyenletes az ígért színhőmérséklet sem – mutatott rá Nagy Zsolt, a HungaroLux Light Kft. ügyvezető igazgatója a K+F projekt neuralgikus pontjaira.

                        A konzorcium magyar KKV tagja 2000 óta foglalkozik LED-fényforrások intenzív tervezésével és gyártásával. A jelentős állami támogatással megvalósuló NKTH Nemzeti Technológia program célja, hogy közvilágításra valóban alkalmas, az európai normáknak minden szempontból megfelelő LED-es lámpacsaládot fejlesszenek ki. A fejlesztés során hazaiak  mellett több külföldi egyetemmel  és  kutatóintézettel  is együttműködtek. A kutatómunkának köszönhetően mintaoltalommal védett, egyedi optikai megoldással ellátott lámpát  hoztak  létre. A kifejlesztett LED-termékek  a nagynyomású nátrium közvilágítási lámpák 36-250W-os kategóriáját képes helyettesíteni. Azoknál a világítótesteknél, melyek 12-24 órában üzemelnek, a megtérülés  már  12-24 hónap  alatt megvalósul, és további 5-12 évig üzemel a LED-es berendezés 50-80%-kal kevesebb energiafelhasználás mellett. A termék műszaki vizsgálatát a TÜV Rheinland  InterCert Magyarország végezte el, és igazolta azok megfelelőségét.

„A magas működési biztonság, illetve a leírt és vállalt műszaki paraméterek pontossága csak minősített gyártók termékeinek beépítését teszi lehetővé. E cél érdekében valamennyi alkatrészt (LED-eket, a tápegység elektronikai alkatrészeit, tápegységeket), fejlesztőmérnökeink irányítása mellett teszteljük. Beszállító partnereink között a LED-világítással kapcsolatos olyan nagy nemzetközi neveket találhatunk, mint például a világ egyik legjelentősebb LED-chipeket gyártó cége, az amerikai Cree, vagy az egyik piacvezető tápegységgyártó, a Meanwell” – világított rá Nagy Zsolt az új magyar (kö)zvilágítási termékcsalád születési körülményeire.

A világítási rendszer ötvözi a modern megjelenést és a legjobb világítási és energiamegtakarítási tulajdonságokat. Öt fő felhasználási területe: beltéri világítás, tér- és csarnokvilágítás, lakóövezeti utak és helyi utak, főutak, valamint autóutak (ME6-ME2). A  nemzetközi kooperációban fejlesztett optikai rendszer energiahatékonysága fényerő-szabályozással és vezérléssel növelhető tovább.

A magyar KKV-nek a termék kifejlesztése óta jelentős  jelentős  megrendelésállományt sikerült teljesítenie, amelyben az Alle Center, a MOM Park bevásárlóközpont (BNP Paribas Real Estate), a WestEnd Business Center a Raiffeisen Bank az Állami Autópálya Kezelő Zrt., LIS (Németország), és az Accor Csoport (Franciaország) felé kivitelezett projektek is szerepelnek.

A K+F projektek a világítás területén a piaci előrejelzések szerint lendületesen haladnak tovább 2020-ig. A világ elektromos áram fogyasztásának ugyanis már közel 20%-át világításra fordítjuk. Legalább 40%-os megtakarítás lenne elérhető csupán azzal, ha olyan energiatakarékos világítástechnológiára cserélnénk a jelenlegi világítótesteket, mint például a LED. Világviszonylatban ennek az elektromos áram megtakarításnak az értéke elérné a 128 milliárd eurót (38 400 milliárd forintot), 670 millió tonnával csökkenne a CO2-kibocsátás,  és 642-vel kevesebb erőmű üzemeltetésére lenne szükség, amely önmagában 1300 milliárd Eurós (390 ezer milliárd forintos) megtakarítást eredményezne – erősíti meg a Climate Group, a Phillips és a HSBC Bank jelentése* is, amelyre a KÖZLED konzorcium tagjaként a Hungarolux Light Kft. is alapozta a termékfejlesztést.

Forrás:OGH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*