Leállt a bécsi tömegközlekedés

Linie 58Három percre leállt a teljes bécsi tömegközlekeség pénteken délelőtt 11 órakor. Az akcióval a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien, a dolgozók érdekképviselete valamint Bécs Városa hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a közlekedési vállalat dolgozói munkájuk során egyre gyakrabban válnak erőszakos cselekedetek áldozatává.

Péntek délelőtt 11 órakor a megállókban maradt minden busz, villamos és metrószerelvény Bécsben a tömegközlekedési vállalat dolgozói ellen elkövetett támadások elleni tiltakozásként. Az év elején például egy villamosvezetőt ütöttek le hátulról a végállomáson, akinek súlyos fejsérülését műteni is kellett. Tavaly 77 dolgozót ért valamilyen támadás, ami a szidalmazástól a leköpésen át egészen a testi sértésig terjed.

A Wiener Linien a múlt héten mutatta be ugyan ötpontos programját, amely további biztonsági intézkedéseket tartalmaz a járművezetők számára, és szorgalmazza a kamerás megfigyelés kibővítését, és kétmillió eurót is elkülönítettek erre a célra, de a lakosság és az utasok figyelmét is fel szeretnék hívni a problémára.

Az akció során az állomások hangosbemondóján keresztül tájékoztatták az utasokat, akik az információs pontoknál és a jegypénztárakban „a Wiener Linien az erőszak ellen” feliratú matricát kaptak, a villamosokra pedig ugyanilyen feliratú zászlókat tűztek. A járművekben és a metróállomásokon található képernyőkön szintén a témával foglalkozó bejátszásokat vetítettek.