Lázár: Sáling Gergő nyilatkozzon!

Lázár János arra kérte az Origo távozó főszerkesztőjét, hogy a nyilvánosság előtt mondja el, vagy cáfolja határozottan a leváltása körüli híreszteléseket.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden az MTI-nek azt mondta: “azt kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől – akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam – hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket.”
Tegnap több ezres tömeg tüntetett az Origo leváltott főszerkesztője mellett. Sáling Gergő váratlanul távozott az internetes lap éléről, több portál tényként közölte, hogy politikai nyomásra a Lázár Jánosról megjelent cikkek miatt. Az origo tagadja, hogy bármiféle nyomásgyakorlás állt volna a főszerkesztőváltás mögött. Az origo újságírói viszont azt mondják, a történtek után nem látják biztosítottnak a munka folytatását.

A demonstrációt a Kettős Mérce szervezte a Facebookon. A Dob utcai szerkesztőség előtt a főszerkesztő melletti szolidaritási nyilatkozatokat olvastak fel, majd nem sokkal hat óra előtt a Kossuth térre indult a tömeg a Nagykörúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán keresztül. Hét óra körül értek a Kossuth térre. Közben egyre többen csatlakoztak a tiltakozókhoz. Negyed nyolcra a tüntetés rendben véget ért.