Láthatóság és az éles látás – a két legfontosabb tényező a közlekedésben

Ahogy egyre hamarabb sötétedik esténként, úgy válik még fontosabbá, hogy a közlekedés minden egyes szereplője megtegye azokat a kihagyhatatlan lépéseket, melyek biztonságossá teszik az útjukat. Legyen szó gyalogos vagy autós forgalomról, a látásunk kifogástalan kell, hogy legyen. Másik oldalról pedig segítenünk kell, hogy könnyen észrevehetőek legyünk mi is. Nézzük, hogyan is lehetséges mindezen feltételek biztosítása a mindennapokban!

Amikor gyalog közlekedünk

Amennyiben gyalogosan indulunk útnak, akkor minden esetben tennünk kell azért, hogy szürkületben és sötétben is jól láthatóak legyünk. A téli öltözékek jó nagy hányada ráadásul szürke vagy fekete színeket használ legtöbbször, ami még inkább elrejti a viselőjét rossz fényviszonyok között. Ennek kiküszöbölésére rengeteg praktikát alkalmazhatunk.

– Pár ezer forintért lehet már kapni olyan fényvisszaverő eszközöket, – mellény, karra és lábszárra egyaránt feltehető tépőzáras szalag stb. – melyek alkalmazásával sokkal nagyobb biztonságban kelhetünk útra. De nyugodtan válogathatunk biciklis kellékek és villogó lámpák vagy karszalagok között is. Ugyancsak gondolnunk kell a velünk sétálókra, legyen az gyermek vagy háziállat, hiszen egy pillanat alatt megtörténhet a baj, ha valaki arrébb lép, vagy elszalad. Babakocsi esetén is érdemes külön kivilágítást használni, legyen az egy lámpa vagy akár egy egész kis elemes égősor. Az ötletek tárháza kimeríthetetlen, még akkor is, ha mosolyt csalunk mások arcára a megoldásokkal, legalább látszódni fogunk az úton – részletezte Szabados Emese, a Premium Vision ügyvezetője, tulajdonosa.

Autóval mennénk valahová sötétben?

Ha gépkocsival közlekedünk, akkor természetes, hogy az autó fényszóróinak tökéletesen működnie kell ahhoz, hogy lássunk, illetve, hogy a forgalom többi résztvevője is lásson minket. Az éles látáshoz azonban ez nem mindig elég. A biztonságos vezetés egyik legfontosabb tényezője, hogy szemeinket olyan mértékben kell korrigálni és segíteni – az adott fényviszonyoknak megfelelően -, hogy látásunkat ne zavarhassa meg semmi.

– Természetesen első lépésként, ha szemüveg viselése szükséges ahhoz, hogy jól lássunk, akkor a megfelelő dioptriájú és kivitelezésű lencse megléte a legfontosabb. Ezen felül azonban – főként, ha valaki sokat ül volán mögött – több szempont is zavarhatja szemeinket vezetés közben. Ilyen a hirtelen változó fényáradat, az eső vagy a hó csillogása, illetve a gyenge fényviszonyok. A vezetést könnyítő szemüveglencsék felveszik a harcot ezekkel a kellemetlenségekkel, és a biztonság megteremtésével kitűnő vezetésélményt kínálnak – mondta Szabados Emese.

További információ: https://premiumvision.hu/szemuveg-vezeteshez/