Kurt Cobain: intim titkok egy zseni életéből

Már 21 éve annak, hogy a grunge koronázatlan királya, Kurt Cobain öngyilkos lett seattle-i otthonában. A Nirvana énekes-dalszerzőjének rövid élete közismerten viszontagságos volt, mániákus depressziója mellett kemény drogfüggőséggel küzdött, alakja mégis egy lázadó generáció vezéregyéniségeként maradt fent. A legendás rocker életéről idén először dokumentumfilm készült: a bizalmas hangvételű videókból és a családtagok nyilatkozatai alapján összeállított film Brett Morgen, Oscar-díjra jelölt rendező keze munkáját dicséri, melyből végre megismerhetjük Kurt Cobain eddig eltitkolt énjét, a 15 évesen füvező kamaszt és a lányával önfeledten játszó apukát.

 

Zseni, szerető apa, drogos különc – a Nirvana-rajongók Kurt Cobain számos arcát ismerhetik meg a Montage of Heck című dokumentumfilmből, amelyet a Bontonfilm hoz el a hazai közönségnek, DVD-n és Blu-rayen. A film az alternatív rock úttörőjeként ismert énekes életének legintimebb részleteibe enged betekintést: a hányatatott sorsú Cobaint a gyerekkortól kísérjük a nemzetközi hírnév felé vezető úton.

 

Kurt anyukájának történetei egészítik ki az archív felvételeket, amelyeken az akkor még gyerek rocksztár szinte megállás nélkül mosolyog, játszik, rajzol és folyamatosan izeg-mozog. A kezdeti felhőtlen családi hangulat hamar megromlott, a szülők elváltak, Kurt pedig sehol sem érezte jól magát. A felvételeken látszik, hogy az elhunyt ikon apja ennyi idő elteltével is mennyire feszélyezve beszél fiáról és a történtekről. Megrázó őszinteséggel elmeséli, hogy a kis Kurtot már gyerekként begyógyszerezték, hogy ne legyen hiperaktív, de ettől teljesen „bekattant”. Kamaszként végképp nem tudott mit kezdeni magával, de a családja sem, aztán 15 évesen elkezdett füvezni és rossz társaságba keveredett, aminek következtében Kurt lefeküdt egy szellemileg visszamaradott lánnyal. Hogy miért? Végső elkeseredésében, mert nem akart szűzen öngyilkos lenni, aztán az iskolában híre ment a történteknek és nyilvánosan kicikizték, amit gyűlölt. Lassan megismerkedett a punk zenével és rájött, hogy mindig is ezt akarta csinálni. Végre megtalálta azt az önkifejezési formát, amivel kiadhatja magából azt a rengeteg haragot és frusztrációt, ami folyamatosan benne lakozott.

Courtney Love előtti szerelme, Tracy Marander is megszólal és kiderül, hogy Kurt az ő kapcsolatuk alatt lőtte be magát először heroinnal. A zenész bevallása szerint erre a kínzó hasfájások miatt volt szükség, ami pedig a gyomorból való éneklésnek volt köszönhető. Az is kiderül, hogy talán sose lehetett volna ekkora művész, ha nincsenek komoly fájdalmai. És ez valahol elég szomorú – mondja saját maga.

A Nirvana első kritikája lesújtó erejű volt, szó szerint lehúzták a sárga földig a zenekart, és ha valamit, akkor a megaláztatást Kurt soha sem bírta elviselni. Az anyja sírva fakadt, amikor meghallgatta a Nevermind végső verzióját. De nem a gyönyörtől vagy a boldogságtól, hanem a félelemtől. Meg is mondta a fiának, hogy szedje össze magát, mert ez most meg fog változtatni mindent és erre láthatóan nincs még felkészülve.

 

A Montage of Heck derékig gázol a rocksztár életében, így megismerjük Kurtöt apaként, hogy a közeli barátok mennyire aggódtak, amikor látták, hogy Courntey a terhesség alatt is drogozik, de azt is, amikor a Grunge atyja azt mondja, hogy a saját gyerekedet tartani a kezedben a legjobb drog a világon. Kurt Cobain legnyersebb oldala köszön vissza a Montage of Heck című dokumentumfilmből.