KultúrZóna a Szigeten- Fidelio Klasszikus- és Jazz Színpad

 Kardos József programigazgató (b) és Gerendai Károly főszervező az idei Sziget fesztivál sajtótájékoztatóján a fővárosi A38 Hajón 2015. május 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kardos József programigazgató (b) és Gerendai Károly főszervező az idei Sziget fesztivál sajtótájékoztatóján a fővárosi A38 Hajón 2015. május 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Fidelio Klasszikus- és Jazz Színpada a Komolyzene, Opera, Jazz központja.

CrossOper – Az elmúlt két évben kirobbanó sikert arató csapat nagy fába vágta a fejszéjét: operát írtak! Kihasználva az Operaház 2015-2016-os évadjának vezérfonalát, Shakespeare stílusában készítettek librettót. Az áriákat, duetteket, együtteseket angol, magyar és olasz nyelvű recitativók kötik össze. Természetesen nem hiányozhat a produkcióból a közönség interaktív szerepeltetése, így a művészekre a megírt anyagon kívül komoly improvizációs szerep is hárul.

Opera Sitcom – Az Armel Operafesztivál és a Zeneakadémia közös produkciójában független jelenetek állnak össze egyetlen sorozatepizóddá, fiatal operaénekesek tolmácsolásában, eredeti zenével és a legkevésbé sem megszokott szövegekkel. A napról-napra bemutatott epizódok összefüggenek, de külön-külön is élvezhetők.

Conductme! – A flashmobból ötletet merítő program során az elszánt jelentkezők – sok jelentkező esetén a szerencsés kiválasztottak – rövid, pár perces karmesteri gyorstalpalót követően lehetőséget kapnak ismert operadallamok vezénylésére.

AstorPiazzola: Maria de Buenos Aires – Piazzola egyetlen operája a 60-as években íródott és szokatlan témaválasztással magára haragította nemcsak a kritikusokat hanem magát a katolikus egyházat is.  A saját korában botránydarabként elhíresült, forró, szenvedélyes tangódallamokkal átszőtt darab főhősnője Maria, a nagyvárosi utcalány, aki – bár a kiszolgáltatottság nyomorában tengődik nap mint nap – mégis képes megőrizni belső tisztaságát és ártatlan naivitását.

Eötvös Péter: Triangel – A magyar származású kortárs komponista-sztár ütős-szólós minidarabja különleges ritkaság, olyan interaktív improvizáció, mely lehetőséget nyújt a közönség bekapcsolódására is.

Virtuózok! – A népszerű komolyzenei televíziós vetélkedő tévénézők százezreivel szerettette meg azokat a fiatal muzsikus tehetségeket, akik közül öten most egy könnyűzenei fesztivál rendhagyó közegében is megmutatják, hogy csodagyerekek igenis voltak, vannak – és velünk lesznek a Szigeten is!

Jazz a lelke mindennek – A hazai jazz-szcéna jól ismert – például Harcsa Veronika – és hamarosan ismertté váló előadói, megfűszerezve néhány import érdekességgel, minden nap 11 órától. Nem csak ínyenceknek.

A kivételes hegedűs, Abraham Brody (UK) két koncertet is ad: az egyiken Szlama László kobozjátékossal improvizálnak magyar népi dallamokra, a másikon harmonikával és nagybőgővel trióban játszik klasszikus feldolgozásokat.

Az élő koncertek végeztével a korábbi évekből ismert Kis éji zene várja a pörgésben megfáradt, relaxálni vágyó szigetlakókat, 300 éve legandalítóbb muzsikáival.