Különleges programokkal ünnepli 50. évfordulóját a Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz mai épülete 1971. január 14-én nyitotta meg kapuit a nézők előtt. Különleges programokkal ünnepli az intézmény az 50. évfordulót: Nagyszabású gálaműsorral, könyvbemutatóval és magyar artistaművészek által bemutatott tavaszi műsorral készülnek a jubileumra. 

Egyszeri, online is nézhető gálaműsor a múlt tiszteletének jegyében

A nagy múltra visszatekintő Fővárosi Nagycirkusz 1971. január 14-én nyitotta meg újra kapuit, miután az előző épület lebontásra került. A mai épület megnyitását egy magyar artistaművészekből álló, impozáns gálával ünnepelték. Ezt az eseményt idézi fel a Fővárosi Nagycirkusz január 14-én 19 órától kezdődő, egyszeri gálaműsorával. A klasszikus cirkuszi, varieté elemeket is tartalmazó, nagy elődöket megidéző gála a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett, többszörös cirkuszfesztivál-díjas erőemelő duó, a Silver Power (Füzy Anita és Kranitz Krisztián) rendezésében és Valc Szabolcs mesterkoreográfus munkája nyomán valósul meg.

A gálaműsor online, élőben streamelve is követhető lesz, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelően lesz látogatható.

 

Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel könyvbemutató

A gálaműsor előtt zajlik majd a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ megbízásából készített, fotókkal gazdagon illusztrált Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel című könyvsorozat 6. kötetének bemutatója. A kiadvány a magyar cirkuszművészet neves artistaművészeinek életébe nyújt bepillantást, akik nagyban hozzájárulnak a magyar cirkuszművészet világhírűvé tételéhez, valamint kulturális nagykövetekként a világ minden pontjára elviszik a magyar kultúra egy szeletét.  A kötet átfogó betekintést nyújt az artistaművészek zárt és izgalmas világába, fellebbenti a fátylat a kulisszatitkokról, fájdalmakról és sikerekről, akaraterőről és kitartásról, valamint olyan egyedi, emberi sorsokról, amik mindannyiunk számára példaértékkel bírnak.

A 6. kötetben bemutatkozó cirkuszművészek:

  • Axt Elizabeth Porond Ifjú Csillaga-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész.
  • Füzy Anita és Kranitz Krisztián Hortobágyi Károly-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművészek.
  • Kristóf Krisztián Hortobágyi Károly-díjas és Guinness-rekorder zsonglőr, többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész, a Recirquel Társulat nemzetközi menedzsere, Tim Burton Dumbó című filmjének cirkuszi jeleneteinek rendezője és koreográfusa.
  • Richter Flórián Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Hortobágyi Károly-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész, a Richter Flórián Cirkusz igazgatója.
  • Ifj. Richter József Hortobágyi Károly-díjas, többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója.

Magyar artistadinasztiák a Fővárosi Nagycirkusz tavaszi műsorában

A január 14-i gálaműsor összekapcsolódik és egyben felvezeti a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című tavaszi műsorát, amelynek február 13-án tervezik megrendezni a bemutatóját. A műsor több mint hetven magyar artistaművész közreműködésével jön létre.

Fellép többek között a Porond Ifjú Csillaga-díjas, Guinness-rekorder Richter Kevin és csoportja új deszkaszámával, a műsor rendezői, a Silver Power antik héroszokat idéző emelőszámával, a Weiss Jr. csoport fliegende produkciójával, a Donnert, Richter és Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata számot.

A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz, a levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-, görkorcsolya-, handstand és illúziószámok mellett az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj- és kutyaszámok mutatják be, a nevetésről pedig tapasztalt bohócaink gondoskodnak.