Krími és kelet-ukrajnai menekülteket segít Lembergben és Ivano-Frankivszkban az Ökumenikus Segélyszervezet

Krími és kelet-ukrajnai menekülteket segít Lembergben és Ivano-Frankivszkban az Ökumenikus Segélyszervezet

Összesen több mint 18 millió forint értékű összetett segélyprogram a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával

Az Ökumenikus Segélyszervezet az ukrajnai válsághelyzetre reagálva, 2014. február 19-től kezdődően különböző formában támogatta az ukrajnai lakosokat, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködésben. A segélyszervezet kezdetben gyógyászati eszközökkel és gyógyszerrel segítette a Majdan sebesültjeit, később összesen 47 fő, a sebesülteket ápoló ukrán állampolgár magyarországi rehabilitációját szervezte meg. Eközben pedig belső menekültek segélyezését bonyolította le Nyugat-Ukrajnai térség több városában.

A segélyprogram aktuális lépése, hogy június 24-én Lembergben és június 25-én Ivano- Frankivszkban krími, illetve kelet-ukrajnai menekültek számára adnak át segélyárut a segélyszervezet munkatársai több mint 5 millió forint értékben. Kedden a lembergi helyi Koordinációs Központban 170 ember vesz át a Segélyszervezettől élelmiszert (rizs, olaj, halkonzervek, liszt, tészta, sütemény, kávé, tea, csokoládé, édesítőszer), higiéniai szereket (szappan, fogkrém, fogkefe, mosószer, mosogatószer, sampon, törlőkendő, folttisztító), gyermekek ellátásához szükséges segélyárut (pl. pelenka). Másnap pedig Ivano-Frankivszkban szintén 196 menekült részére kezdődik meg a segélyosztás, melynek keretében élelmiszert, higiéniás szereket, háztartási eszközöket (teafőző, fazék, teás csésze, tányérok, villa, kanál, sütő) és textíliákat (pl. ágynemű, törölköző) vehetnek át a helyi Koordinációs Központban a menekültek.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Külgazdasági és Külügyminisztérium által támogatott segélyprogramjának eddigi lépései:

Humanitárius gyorssegély

Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarországról elsőként ajánlott fel humanitárius segítséget a kijevi Szent Mihály-székesegyháznak, melynek kolostora az összecsapások kezdetétől gyakorlatilag átmeneti kórházként működve segítette a sebesültek ellátását. Az első pénzbeli támogatást az Ökumenikus Segélyszervezet február 19-én juttatta el a székesegyháznak, amit gyógyszerek és kötszerek vásárlására ajánlott föl. Egy héttel később újabb, ezúttal kétmillió forint értékű, hiánypótló orvosi eszközökből álló adományt adott át az Ökumenikus Segélyszervezet a kijevi Szent Mihály-székesegyházban. A sebesültek ellátáshoz szükséges kórházi eszközök (vérkészítmények, katéterek, infúziós készletek, fájdalomcsillapítók, oxigén maszkok, sínek stb.) a helyszínen kerültek beszerzésre. Az eszközök átadásán Agapit püspök, a kijevi patriarchátus helytartója személyesen mondott köszönetet a magyar emberek önzetlen segítségéért. A segélyszállítmány egy részét a Szent Mihály-székesegyházzal kapcsolatban álló, az összecsapások sérültjeit ápoló kórházak kapták.

Rehabilitációs program Magyarországon

A Kijevben történt események sérültjeit segítő orvosokat, ápolókat és önkénteseket öt-öt napos magyarországi programra fogadta az Ökumenikus Segélyszervezet. Az Ukrajnában kialakult válsághelyzet során a Majdan téren rendkívüli feladatokat ellátó, összesen 47 fő pszicho-szociálisan terhelt helyzetbe került, poszt-traumatikus stressz szindrómában szenvedő segítő rehabilitálódott két turnusban Hajdúszoboszlón.

Belső menekültek segélyezése márciusban

A segélyprogram március közepén két Nyugat-ukrajnai városban, Ivano-Frankivszkben és Lembergbenfolytatódott, amikor nemzetközi felkérésre az Ökumenikus Segélyszervezet a belső menekültek ellátásába kapcsolódott be. A szervezet munkatársai mindkét helyszínen higiéniás szereket, tartósélelmiszereket, illetve gyermekek ellátásához szükséges adományokat (bébiételt, tejport, pelenkát) adtak át a menekülteket ellátó helyi koordinációs központoknak. A helyszínen tartózkodó magyar munkatársak akkori beszámolója szerint ekkorra Ivano-Frankivszkbe már több száz, Lembergbe pedig több ezer menekült érkezett.

 

Nemzetközi koordinációban

A Segélyszervezet munkatársai nemzetközi koordináció keretében, az érintett nyugat-ukrajnai térségekben végzett felméréseket követően európai uniós koordinációs egyeztetéseken vettek részt áprilisban Kijevben, majd további menekülteket befogadó térségekbe utaztak. A tényfeltáró út és a rendszeres nemzetközi koordinációs egyeztetések célja, hogy amennyiben a menekültek számának rohamos növekedése indokolja, úgy az Ökumenikus Segélyszervezet a több mint 100 egyházi hátterű segélyszervezetet tömörítő nemzetközi szövetség, az ACT Alliance (Genf) helyi tagszervezeteként, minél hatékonyabban tudja segíteni a menekültek ellátását és folytatni a nemzetközi támogatás szervezését.