KRESZ-Faktor – Up the game!

A friss jogosítvánnyal rendelkező 17-25 év közötti sofőröknél gyakran előforduló probléma a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának mellőzése, az alkoholos befolyásoltság, a túlzott önbizalom és a megfelelő rutin hiánya. A biztonságos közlekedést népszerűsítő KRESZ-Faktor vetélkedő e fokozottan veszélyeztetett korosztályt szólítja meg közvetlen hangvétellel, a közösségi média felületein is.

A figyelemfelhívó országos vetélkedő-sorozat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére indul útjára, fővédnöke Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, aki az esemény bemutatkozó sajtótájékoztatóján a következőket mondta:
„A közlekedésbiztonsági intézkedési terv részeként a különböző korosztályok figyelmét különbözőképpen hívjuk fel a biztonságos közúti közlekedés fontosságára – s ez már óvodás kortól elkezdődik. A KRESZ-Faktor új színfolt ezen a palettán, a Hungaroring közreműködésével a 17 és 25 év közötti korosztályt célozzuk meg, mert meggyőződésünk, hogy a friss jogosítványosok körében kell leghamarabb elültetni a felelős gépjárművezetés csíráit.”

A kampányt a Közlekedéstudományi Intézettel és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal szoros együttműködésben a Hungaroring Sport Zrt. valósítja meg. Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsadó elmondta, a friss jogosítványosok a legveszélyeztetettebb réteg, de a tapasztalatok szerint ők sem az első kilométereken szenvedik el első baleseteiket:
„Az első néhány kilométeren, az első néhány hétben még óvatosak a fiatalok, de amikor szereznek egy kis tapasztalatot és önbizalmat, gyakran átesnek a ló túloldalára, és azt gondolják, mindenre képesek. A veszély kétféleképpen találja meg az embert, ha valaki keresi, vagy ha mások miatt kerül veszélybe. Többféle lehetőség van rá, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre: az állami szerepvállalás az egyik, a KRESZ-teszt a másik, azután kell a megfelelő szakmai háttér és kellenek a vezetéstechnikai pályákon tartott kurzusok, no és kell egy népszerű, hiteles, ismert versenyző, aki a jó ügy mellé áll. A KRESZ-Faktor esetében minden együtt van.”

A KRESZ-Faktor ügye mellé állt a túraautó-világbajnokság magyar pilótája, Michelisz Norbert is:
„Öt éve dolgozunk a Tanpályán azért, hogy javítsuk a közlekedésbiztonságot. Kurzusainkon találkozunk jó néhány típushibával, amelyeket egyre több fiatal követ el, és mindig örülök neki, ha az első meglepetés a rántópadon vagy a műgyantán éri őket, vagyis biztonságos körülmények között, nem pedig a közúton. Tapasztalat, hogy a fiatalok nagyobb arányban gondolják magukat jó sofőrnek, mint amilyen arányban azok. Mi folyamatosan azért dolgozunk, hogy az utakon ne a szerencsére kelljen hagyatkozniuk.”

A három fordulóból álló vetélkedő két online feladat teljesítése után egy ügyességi feladattal zárul. Az első körben a fiatalok játékos formában, online teszt kitöltésével tehetik próbára KRESZ- és vezetéstechnikai elméleti tudásukat a kampány weboldalán (www.kreszfaktor.hu).
A második forduló leginkább a kreativitásra helyezi a hangsúlyt. A versenyzőknek a lakóhelyükön megtalálható, jól működő közlekedési helyszínt vagy példamutató közlekedési magatartást kell bemutatniuk egy #kreszfaktor megjelöléssel a Facebookra feltöltött videóban.
„A társadalmi szerepvállalásra azóta nagy hangsúlyt fektetünk, hogy elkezdtük a munkát a Hungaroringen – mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A fiatalokkal kapcsolatban sosem csupán az volt fontos számunkra, hogy ők jelentik a technikai sportok új szurkolói bázisát, hanem azt is mindig szem előtt tartottuk, hogy biztonságban legyenek az utakon. Ezért mindent megteszünk a Miniring táborainktól kezdve a Tanpályán tartott kurzusokon át az autós és motoros nyílt napokig, amelyeken mindenki biztonságos körülmények között teheti próbára tudását a pályánkon. Örülök, hogy bár még csak most indul, a KRESZ-Faktor máris sikeres: az általunk szervezett egyetemi road show-n tíz egyetemen több, mint ötszázan regisztráltak a vetélkedőre, és több mint kétszázan már a tesztet is kitöltötték.”

A szakmai zsűri által kiválasztott pályaművek készítői jutnak tovább a döntőbe. A fiataloknak vezetéstechnikai ügyességi és elméleti feladatokat kell megoldaniuk a Tanpályán. A legjobban teljesítő résztvevő nyereménye egy Volkswagen up! személyautó, a Groupama felajánlásaként az autóhoz kapcsolódó éves kötelező és Casco-biztosítás, valamint egy prémium vezetéstechnikai tréning.
„A KRESZ-Faktor újszerű, innovatív módon közelíti meg a biztonságos közlekedés témakörét, ezért is illik hozzá főnyereményként a Volkswagen up!, amely praktikus, elegáns, dinamikus, tehát éppen megfelelő a fiatal, friss jogosítványosok számára” – nyilatkozta Rozgonyi Ádám, a Volkswagen értékesítési vezetője, aki még hozzátette, cége mindig is szívesen állt a jó ügyek mellé, s a KRESZ-Faktor éppen ilyen.