Kreatív helykihasználás 600 őshonos fával

Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan: a MINI a „Tiny Forest” névre keresztelt környezetvédelmi kezdeményezéssel is hosszútávon fenntartható példát állít, igazolva, hogy még a legapróbb tettek is képesek nagy változásokat hozni.

Kreatív helykihasználás: e forradalmi megközelítés immár több mint hatvan éve a MINI sajátja, a hosszútávon fenntartható, „Tiny Forest” névre keresztelt környezetvédelmi kezdeményezéssel pedig most a MINI Nagy-Britannia a nagyvárosi zöldterületek telepítése és a természetes biodiverzitás mellett is elköteleződik. A brit prémiumgyártó az Earthwatch Europe környezetvédelmi nonprofit szervezettel karöltve támogatja a „mini erdők” telepítését, ezúttal a MINI nagy-britanniai gyárának közvetlen szomszédságában. Az együttműködéssel a MINI a környezetvédelem érdekében tett lokális cselekedetek fontosságát és a természetről való felelős gondolkodást hangsúlyozza. A következő „mini erdőt” a MINI oxfordi otthonának közelében ültetik majd el.

Közös tudás, közös inspiráció

„A »mini erdők« kiváló lehetőségeket teremtenek arra, hogy összekössük az időseket és a fiatalokat a környezetvédelemmel és a hosszútávú fenntarthatósággal” – mondta Louise Hartley, az Earthwatch Europe környezetvédelmi nonprofit szervezet „Tiny Forest”-menedzsere. „Létfontosságú, hogy megosszuk az emberekkel a természetvédelmet elősegítő tudásunkat és pozitív cselekedetekkel inspiráljuk őket. Nagy örömünkre szolgál, hogy a MINI Nagy-Britanniával karöltve hozhatjuk létre swindoni és oxfordi mini erdőinket” – tette hozzá.

MINI ökoszisztéma testközelből

Miként a tisztán elektromos meghajtású MINI modellek, úgy a „mini erdők” is elképesztő hatékonyságról tesznek tanúbizonyságot, minimális alapterületen: a közreműködő partnerek 600 őshonos fát ültetnek szorosan egymás mellé egy teniszpálya-nagyságú területen, lehetővé téve, hogy a növények ezáltal természetes módon fejlődjenek. Az eredmény: 30 százalékkal sűrűbb erdő, tízszer gyorsabb növekedés és harmincszor intenzívebb széndioxid-semlegesítés. A várakozások szerint az elkövetkező három évben a területen több mint 500 állat- és növényfaj lel majd otthonra, valóságos mini-ökoszisztémává varázsolva azt.

„A MINI izgatottan vág bele az Earthwatch Europe oldalán indított együttműködésbe, nem csupán közvetlen környezetében, de egész Nagy-Britanniában »mini erdők« ültetve” – fogalmazott David George, a MINI Nagy-Britannia és a MINI Írország igazgatója. „Immár több mint 61 éve a felelős nyersanyag-felhasználás és a maximális hatás szempontjai szerint készítjük autóinkat. Fenntarthatóságra való törekvésünknek és kapcsolatközpontú megközelítésünknek köszönhetően a »Tiny Forest« kezdeményezés is egy nagyszerű partnerség” – tette hozzá.

A tudásra éhes diákok és segítők aktív közreműködésének köszönhetően az Earthwatch Europe temérdek adatot elemezhet ki a „mini erdőkről” az elkövetkező két évben, hogy még többet tudjon meg a széndioxid-semlegesítésről, a hőkomfortról, a biodiverzitásról és a nagyvárosi zöldterületek társadalmi hatásairól – minden esetben helyi intézetekkel együttműködve.