Közös úton – Budapest és Krakkó a középkorban

BTM_Budapest_Krakko_kiallitas7_fotos_TihanyiBanceA „Közös úton. Buda-Pest és Krakkó a középkorban” című kiállítás két intézmény, a Budapesti Történeti Múzeum és a Muzeum Historyczne Miasta Krakowa (Krakkói Várostörténeti Múzeum) együttműködésének eredményeként jött létre, amely a két város dinamikus fejlődését ismerteti a 9-10. századtól kezdve a 17. század elejéig. A budapesti kiállítás a 2016–2017. évi lengyelországi Magyar kulturális évad beharangozó eseménye, amely jövőre Krakkóban kerül megrendezésre. Krakkó és Budapest középkorát, úgy  mutatja be a kiállítás, hogy rávilágít a közös folyamatokra és eseményekre, valamint azokra a személyiségekre, akik mindkét település történetében fontos szerepet játszottak. Amint a kiállítás címe is jelzi, olyan mintha két, egymáshoz közel vezető utat követnénk, amelyek időnként találkoznak, időnként eltávolodnak egymástól. A kiállítás vezérfonala e közös út mentén vezet.

Krakkó és Buda a középkorban Európa jelentős városai közé tartoztak, melyeket Nürnberggel, Milánóval, Rómával kezeltek egyenrangúként. A kiállítás bemutatja a közös történelmi emlékeket és eseményeket, valamint olyan személyiségeket, akik mindkét település történetében fontos szerepet játszottak. Többek között az Anjou és a Jagelló dinasztia egyes tagjait, Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelmet is – akik nem csak a két város, hanem a két nemzet történelmét is összekapcsolták.

A kiállításra kerülő tárgyak nagy része a városlakók hétköznapjaiba ad betekintést, emellett az ünnepi alkalmak és a királyi udvar reprezentatív emlékei is megjelennek köztük. A nagyszámú régészeti leletanyag mellett igen sok történeti gyűjteményekben fennmaradt műtárgyat láthatunk majd.

 BTM_Budapest_Krakko_kiallitas2_fotos_TihanyiBance

A kiállítás megnyitójával egy időben jelenik meg a katalógus, amely külön magyar és külön angol kiadásban lát napvilágot. A katalógus tematikáját hat nagyobb történelmi korszakra osztották fel, amelyek szimbolikus nevet kaptak: Kezdetek, Vereség, Teremtés, Dicsőség, Tündöklés és Hanyatlás. A számtalan, színes fotóval és térképpel illusztrált kötetben az adott korról szóló tanulmányok és a kiállításon bemutatott tárgyak sora követi egymást a megtelepedéstől a koraújkorig. Tanulmányaikban mind a lengyel, mind a magyar kollégák igyekeztek úgy bemutatni egy-egy résztémát, hogy a tudományos igényesség a nagyközönség számára is könnyen érthető megfogalmazással párosuljon. A katalógusban a kiállításon bemutatott minden tárgy (455 tétel, több mint 600 darab), hosszabb-rövidebb tárgyleírással megjelenik, gyakran fényképpel illusztrálva.

A kurátorok fő célja egy olyan kiállítás létrehozása volt, amely a két város történelmének kapcsolatait, hasonlóságát megfogható valósággá teszi.

A kiállítás kurátorai: Benda Judit, Kiss Virág, Magyar Károly (Budapesti Történeti Múzeum), Łukasz Walas, Jacek Zinkiewicz, Michał Szczerba (Muzeum Historyczne Miasta Krakowa).

 

A kiállítás támogatói a Balassi Intézet, a Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal és Krakkó Polgármesteri Hivatala.

 

Akik műtárgyaikat a kiállításra kölcsönözték

Lengyelország / Poland

Archiwum Krakowskiej Kapituły Katedralnej na Wawelu

Bazylika Mariacka w Krakowie

Bazylika

Muzeum Archeologiczne w Krakowie

Muzeum Historyczno-Misyjne Księży Misjonarzy

Muzeum Archidiecezjalne Kardynała Karola Wojtyły w Krakowie

Królewska Katedra na Wawelu p.w. św. Stanisława BM i Wacława

Krakkó, Rynek Główny, régészeti feltárások / archeological excavations, 2005–2010:

Archeologiczno-Architektoniczna Niegoda,

Pracownia Dokumentacyjno-Badawcza Konsus

 

Magyarország / Hungary

Budapest, Budapest Főváros Levéltára

Budapest, ELTE Egyetemi Könyvtár

Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Budapest, Iparművészeti Múzeum

Budapest, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum

Budapest, Természettudományi Múzeum

Budapest, Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára

Budapest, Országos Széchényi Könyvtár

Budapest, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria

Győr, Egyházmegyei Kincstár

Pannonhalmi Bencés Főapátság Könyvtára

Piarista Rendtartomány

Piliscsaba, Római Katolikus Plébánia

Veszprém, Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára