Közös évforduló: Falco-kiállítás a bécsi Mozart-házban

Éppen harminc éve került a slágerlisták élére az osztrék énekes, Falco „Rock me Amadeus” című(c)_Dolezal_Falco_-_Szenenfoto_aus_Rock_Me_Amadeus száma. A szintén jubiláló bécsi Mozart-ház most külön kiállítással emlékezik meg az évfordulóról, melyen a művésznév mögött rejlő embert is szeretnék megmutatni.

  1. március 9-én „Rock me Amadeus. The Story” címmel nyílik kiállítás a bécsi Mozart-házban amely Falco világslágeréről emlékezik meg. A Falco Privatstiftunggal közösen szervezett tárlat apropója, hogy az osztrák zenész „Rock me Amadeus” című kislemeze éppen harminc éve, 1986 márciusában került az amerikai és angol slágerlisták élére. A 2016. május 16-ig látható kiállítás nemcsak a sláger keletkezésének történetét mutatja be, de megpróbálja a Falco művésznév mögött rejlő embert, Johann Hölzelt is közelebb hozni a közönséghez.

Azonban nemcsak a kiállítás tárgya, hanem maga a kiállítóhely is jubilál. Tíz éve, Mozart születésének 250. évfordulója alkalmából nyitotta meg kapuit a világhírű zeneszerző egykori lakásából kialakított múzeum, a Mozart-ház. A Stephansdom mögött, a Domgasse 5. alatt található Mozart-központot eddig 1,3 millióan látogatták meg, hogy a nagyváros nyüzsgéséből kilépve elmerüljenek Mozart zenéjében és világában.

Most a jubileumi év alkalmából jövő januárig látható a „Mozart im Mozarthaus. Highlights im Komponistenalltag” című időszaki kiállítás, amely középpontjában a zeneszerző hétköznapjai, társadalmi helyzete és gondolatvilága áll, valamint azok a darabok, amelyeket Mozart itt szerzett.

A jubileumi évet koncertek és szakmai szimpóziumok teszik teljessé.