KÖZLEKEDIK A SZÉKESFŐVÁROS

Budapest és a járművek szerelmeseinek ajánlott 10 éves kortól!

Budapest és a járművek szerelmeseinek ajánlott 10 éves kortól!

Hat évvel ezelőtt óriási sikert aratott a Közlekedik a főváros című könyv, ami Budapest tömegközlekedésének elmúlt hatvan évét mutatta be. Most itt a folytatás, pontosabban az előzmény! A Közlekedik a székesfőváros a korábbival megegyező módon és formában mutatja be a budapesti közlekedés 1914–1949 közötti időszakát. Nem tipikus közlekedéstörténet, nem járműtörténet, nem is társadalomtörténet, de mindenből akad belőle bőséggel, ráadásul fotók, karikatúrák, plakátok, jegyek, bérletek, karszalagok, képeslapok, részvények, bélyegek, újságcikkek, a cég belső rendeletei, igazgatósági üléseinek iratai, levéltárakba került utasítások színesítik. A képi világ és az eredeti levéltári anyag, valamint a még alig kutatott céges irathagyaték képezi a könyv gerincét és teszi igazi kincsesbányává, forrásgyűjteménnyé Budapest szerelmesei számára.

 

„A háborús világ csendéletéhez tartozik a női kalauzok szapulása. A pesti publikum egy részének nincs jobb dolga, mint szakaszjegye ellenében kikémlelni: jobb-e, ügyesebb-e, mint néhai kollegája, a férfi?”

A Nő című lapból, 1915

 

 „A villamos vasutak közvagyont képeznek, a proletár állam a meglévő kocsikat azoknak akarja biztosítani, akik hivatásuk teljesítésében, múlhatatlanul sürgős és fontos utak megtételére használják a közlekedési eszközöket.”

A Vörösőr Hadosztály budapesti parancsnokának rendelete, 1919

 

„Hova jut a közvagyon, ha így folytatják. Ismételten csak arra figyelmeztetem az illetékes tényezőket, hogy vessenek véget ennek a felelősség nélküli játéknak, állapítsák meg a felelősség kérdését és teremtsenek rendet. Azután pedig vegyék elő 1913-ban beterjesztett vasútfejlesztési programunkat, meg kell építeni a földalatti gyorsvasút hálózatát…”

A villamos városi vasút volt vezérigazgatójának írásból, 1927

 

„Esküszöm a mindenható Istenre, hogy Magyarországhoz, annak alkotmányához és Magyarország Kormányzójához hű leszek.”

A BSZKRT alkalmazottjainak esküjéből

 

 „Vitéz nagybányai Horthy Miklós Kormányzó Úr Ő főméltóságának neve napján, folyó évi december hó 6-án, pénteken szünnapot engedélyezek.”

BSZKRT szolgálati utasítás, 1940

 

„A keleti arcvonalon küzdő honvédek egyik hadműveleti központja a galíciai Stryj. A város legrégibb és talán legszebb templomát ma katonai autótábor veszi körül. Ha kissé oldalt pillantunk, azt hihetnénk, hogy Budapesten vagyunk, mert itt láttuk a pesti autóbuszokat.”

Részlet a filmhíradóból, 1944

 

„Hálásan köszönjük azt a baráti támogatást, melyet az élenjáró szovjet ipar által termelt trolleybuszokkal nyújtott fővárosunk közlekedésének.”

A trolivezetők üzenete Rákosi Mátyásnak és Sztálinnak, 1949

 

Ár: 5990 Ft

Terjedelem: 272 oldal

Kivitel: keménytáblás védőborítóval

Megjelenés: 2014. november 13.