Közhely-élet-disco az IETM találkozó keretében

November 6-án újra látható a Tünet Együttes Közhely-élet-disco című előadása a MU Színház színpadán.  A produkciót ez alkalomból a kortárs színház –és táncművészetek területén működő szervezetek hálózata, az IETM (Informal European Theatre Meeting) által 2015. november 4-8. között megrendezett találkozó keretében játssza a társulat.

Közhely 2

A világ minden tájáról több mint 500 előadó-művészeti szakember érkezik Budapestre a 2015. november 4. és 8. között megrendezett IETM találkozóra. A tizenegy év után újra nálunk szervezett eseményt a Góbi Tánctársulat, a PanoDráma, a Pro Progressione és a Placcc Fesztivál szervezési magyar részről, a brüsszeli központtal együtt választott téma pedig a demokrácia, azon belül is kiemelt szerepet kapnak a közösség, a közösségi terek. A napközben zajló szakmai program keretében beszélgetéseken, vitákon, vidéki és budapesti látogatásokon vesznek részt a vendégek, esténként pedig a művészeti előadásokat tekinthetnek meg a szakemberek. Így mutatkozik be a Tünet Együttes is, akik a Közhely című előadásukat játsszák angol felirattal. Az előadás nem pusztán a szakmai közönségnek szól, korlátozott számban jegyek kaphatóak a MU Színházban.

A 2013-ban bemutatott Közhely – élet-disco című előadás próbafolyamatának egy része a próbateremben, a másik köztereken, például a Moszkva téren folyt. Az alkotók alaposan megfigyelték a tereket, az ott megforduló embereket. Az előadás egypercnyi köztéri szemlélődés megnyújtott, elmélyített, magunkra vonatkoztatott olvasata.

A darab a közhelyen túli közös helyet keresi, hogy hogyan kerülhetünk közelebb egy másik ember megértéséhez a saját történetünkön keresztül. Az alkotók mindezt táncos és szöveges formában, humorral és öniróniával, egyszerre hiperrealista és absztrakt stílusban fogalmazzák meg, élőben kevert zenével, DJ közreműködésével.

Az előadásról:

Közhely

 élet-disco 

A Tünet Együttes és a Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

„Ardai Petra és a Tünet Együttes találkozása bő egy év leforgása alatt újabb szeretnivaló, jó levegőjű, keresetlen könnyedsége mellett is húsba vágó kérdésekkel szembesítő előadást eredményezett. Moszkva tér, végállomás, leszállás. Kérjük, hagyják el a szerelvényt.” (Králl Csaba, Revizor)

„A homo ludensek mindent modelleznek, absztrahálnak, ami elképzelhető, illetve elképzelhetetlen. Bajnai Gordon sajtó tájékoztatójától a terítőket áruló erdélyi nénin, a fölényes gimnazistán, a barátságos szociopatán, a hittérítőn, az Órán, a Gombán, a fornettisen, a tarháló hajléktalanokon, az óvszer-automatán át a tűzcsapig és a mellette éktelenkedő, piros festékfoltig.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

 

Rendező: Ardai Petra

Koreográfus-asszisztens: Hód Adrienn

Előadók-alkotótársak: Cuhorka Emese, Gőz István, Valencia James, Szabó Réka, Szász Dániel, Varga Vince

Zene, hang, zörej: Varga Vince

Kosztüm: Szabados Luca

Fénytervező: Szirtes Attila

Külön köszönet: Furulyás Dóra, Kárpáti Péter