Közel száz film a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 9-12. között három város kilenc helyszínén rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált. Veszprém, Balatonfüred és Balatonalmádi közel száz filmmel, közönségtalálkozókkal, szakmai és családi programokkal várja az érdeklődőket. A hazai filmek ünnepe a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezése.

A fesztivál nyitófilmjét új helyszínen, a veszprémi História Malomkertben vetítik, Fazakas Péter A játszma című krimijét Nagy Zsolttal, Kulka Jánossal, Hámori Gabriellával és Scherer Péterrel a főszerepekben. Képünkön jelenet a filmből. A húsz filmbemutató mellett felújított klasszikusok, koncertek, kiállítások és különleges gasztroprogramok is szerepelnek a kínálatban. A száz éve született Pécsi Sándorra a Kár a benzinért című film vetítésével emlékezhetünk, a százhúsz éve született Jávor Pálra a Toprini nász című filmmel. A fesztivál zárófilmje a sportkedvelők egyik nagy kedvencéről készített Katinka című dokumentumfilm lesz.

Veszprém két új helyszínt avat, a História Malomkertet és a Játékszínt, de továbbra is szeretettel fogadja a közönséget a Hangvilla, az Óvárostér, az Expresszó és az Agóra kulturális központ. Balatonfüreden a Tagore sétány és a Balaton mozi, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strand csalogatja programjaira a filmkedvelőket.

Még lehet jelentkezni a húsz év alattiak számára kiírt Videóversenyre! A Magyar Mozgókép Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Cinemira, Nemzetközi Gyerek és TEEN Film Fesztivállal karöltve Videóversenyt hirdetett a huszadik életévüket még be nem töltött fiatalok számára. Maximum másfél perces filmekkel lehet nevezni Balaton északi part és déli part témákban, műfaji megkötés nélkül. A nevezési határidő május 25. A legjobb harminc alkotást levetítik Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a legjobb három film pedig értékes díjakat nyer.

Horváth Gábor Miklós