Közel 300 település jelentkezett a 20 éves Virágos Magyarországért versenybe

Május 31-én zárult le a nevezés a  2013-as Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyre. Az idén huszadik  alkalommal meghirdetett felhívásra 299 település jelentkezett, így a résztvevők  száma a tavalyi megmérettetéshez képest nőtt.

A Virágos  Magyarországért verseny immár csaknem két évtizede Magyarország legsikeresebb  környezetszépítő versenye, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként  kezel, biztosítva annak jogi, szervezeti és finanszírozási kereteit.  A versenyt minisztériumok,  az Országgyűlés több bizottsága és számos civil szervezet is támogatja.  Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor két település részére ajánlott fel  díjat.

Az országos  mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek,  amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett,  tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A  megmérettetést huszadik alkalommal hirdették meg, a feltételek a korábbiakhoz  hasonlók voltak: önkormányzatok nevezhettek.

A Virágos  Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái, melyek 2013-ban a  helyi természeti értékek, tájérték, kiemelten a növény és állatvilág megőrzése.

A turisztikai régiók közül Budapestről  és környékéről 30, Nyugat-Dunántúlról 46, Közép-Dunántúlról 29, Balatonról 30,  Dél-Dunántúlról 61, Észak-Magyarországról 44, Észak-Alföldről 26, Dél-Alföldről  32, míg a Tisza-tavi régióból 1 nevezés érkezett.

A megyék közül a legtöbb jelentkezés –  38 – a dél-dunántúli Baranyából futott be. A nevezésekkel együtt a települések  írásos bemutatkozó anyagot és képeket is küldtek, melyek hamarosan megtalálhatók  lesznek a mozgalom megújult honlapján, a viragosmagyarorszag.itthon.hu-n.

A benevezett településeket a  szakemberekből álló területi zsűrik 2013 nyarán keresik fel, melyeket különböző  bírálati szempontok – többek között a zöldfelületek minősége és rendezettsége,  környezetvédelem, fenntarthatóság, kommunikáció, turisztikai látnivalók –  szerint értékelnek, de figyelembe veszik az önkormányzatok és a helyi lakosság  részvételét is a környezet szépítésében. A zsűrizésben a tavalyi évtől részt  vesznek a Magyar Turizmus Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságai is, ezzel is  erősítve a turisztikai szempontok érvényesülését.

A helyszínbejárások után a verseny  kiírói, Szervező Bizottsága és Értékelő Bizottsága nevezi meg 2013 legvirágosabb  városát és falvát, amelyek aztán 2014-ben Magyarországot képviselhetik az  Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Tavaly  Százhalombatta és Lövő indult az európai versenyen, mindkét település ezüst  fokozatot elérve. Ebben az évben Hévíz és Csopak készül az európai  megmérettetésre, amelyre a Virágos Magyarországért Szervező Bizottság és a  Magyar Turizmus Zrt. szakértői készítik fel a településeket a tavaly novemberi  díjátadó óta. A nemzetközi zsűri július második hetében keresi fel a két  települést.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*