Közel 30 százalékkal nőtt a közepes méretű felvásárlások összértéke az első félévben

Visszaesett a magántőke szerepe a tranzakciókban. Az idei év második negyedében a közepes méretű vállalatfelvásárlások (M&A) piacán mintegy 1800 tranzakció zajlott le, melyek összértéke meghaladta a 173 milliárd dollárt – – derül ki a BDO International adataiból. A kedvező fejlemények hatására az idei év első felében 15 százalékkal több üzlet zajlott le világszerte, melyek összértéke több mint 28 százalékkal múlta felül a tavalyi év hasonló időszakának teljesítményét.

A következő negyedévre kilátásba helyezett tranzakciók száma (10 128) ugyanakkor csupán 5 százalékos növekedést mutat tavalyhoz képest, vagyis globális szinten a közepes M&A piac lendülete csillapodni látszik. Földrajzi megoszlásban jól tükröződik az egyes gazdaságok növekedési szintje: mind Észak-Amerikában, mind Kínában csökken a potenciális üzletek száma, így Közép- és Kelet-Európa (a FÁK országokkal együtt) Kínát előzve ismét a második legaktívabb régióvá vált.

20141001_2

Forrás: BDO International

„A kilátásba helyezett tranzakciók megvalósulásának arányát számos tényező befolyásolhatja – mutatott rá Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – Az aktuális, globális hatásokkal járó krízisek (Ukrajna, Irak) mellett az egyes gazdaságok nemzeti bankjainak lépései vagy a tőzsdei árfolyam-emelkedés kifulladása mind jelentősen érinti az év egészére várható aktivitást. Mindenesetre a közepes M&A piac jóval stabilabb teljesítményt nyújt, mint a nagy M&A üzleteké, így jó esély van arra, hogy a lendület az év második felében sem sokat csillapodik majd.”

Közép- és Kelet-Európában (a FÁK országokkal együtt) 2014 második negyedévében 94 tranzakciót zártak, 6 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az üzletek közel fele (45 százalék) két szektorban, az energia, bányászat és közszolgáltatások, illetve az ipar és vegyipar szektorban valósult meg. A potenciális oroszországi befektetők egy részét megfontolásra késztette ugyan az ukrán krízis, ám a régió egészének vonzereje töretlen: a csaknem ezer beazonosított aktuális tranzakció magasan a tavaly ilyenkor mért érték felett van. Ha a megvalósulás aránya is ilyen mértékben emelkedik majd, a régió végre újra a válságot megelőző M&A aktivitást fogja mutatni.

A vállalati felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepes méretű tranzakciók területén zajlik, ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak, a nagy könyvvizsgáló/tanácsadó cégek klasszikus területe a mid-market M&A piac, amelynek egyik vezető szereplője a BDO (tavaly 621 tranzakcióban vett részt pénzügyi tanácsadóként ebben a szegmensben).

A további, régiókra, illetve iparági területekre bontott részletes piaci elemzések a BDO cégcsoport immár második alkalommal közzétett negyedéves Horizons című kiadványában találhatók meg.