Kozák: háromból három

kozakkozakkkkk_resizeujraKozák Danuta háromból három győzelmet szerzett meg a hétvégi I. Európa- és világbajnoki válogatóversenyen. A pénteki K-1 500 méter mellett vasárnap K-1 és Szabó Petrával K-2 200 méteren is győzni tudott. A vasárnapi 200 méteres küzdelmekből kiemelkedett még Dudás Miklós és a Molnár Péter, Bán Kristóf páros is, míg 5000 méteren Pauman Dániel újabb vasasos győzelmet hozott.

Khaut Kristóf a Világkupán már érzékeltette: hiába csak most lépett ki az ifjúságiak közül, képes arra, hogy egy korosztályt átugorjon. Akkor C-1 500 méteren két nagyágyú, Sebastian Brendel és Mark Oldershaw mögött óriási meglepetésre a harmadik helyet szerezte meg, a szegedi válogatón vasárnap pedig már győzni is tudott ebben a versenyszámban, fölényesen utasította maga mögé csapattársát, Varga Dávidot és az UTE-sok nagy reménységét Szabó Kristófot.

„Magam sem csináltam volna másként” – gratulált a magából minden erőt kifacsaró versenyzőnek edzője, Szabados Krisztián.

„Akárcsak a tegnapi ezer méter, ez is kemény volt a meleg miatt, de nagyon örülök ennek a győzelemnek. Hogy az Európa-bajnoki indulásommal kapcsolatban hogyan döntünk, azt még nem tudom, hiszen az idén Szegeden U23-as világbajnokság lesz, és szerintem az most fontosabb lesz számomra” – magyarázta Khaut.

Így gondolkozik a londoni olimpia hatodik helyezettje, Dudás Miklós is, aki K-1 200 méteren nagy fölénnyel, egy hajóval győzte le az ifjúsági olimpiai bajnok Tótka Sándort, akivel nem mellesleg már közös páros építésébe is fogtak.

„Itt volt az ideje, már régóta mondom, hogy ez kell. Látjuk, hogy a németeknél Ronald Rauhe és Tom Liebscher milyen erőt képvisel, jövőre nekünk is össze kell rakni egy világverő párost, és szerintem Sanyival alkalmasak leszünk rá, hogy odapirítsunk a mezőnynek. És hogy miért az U23-as világbajnokság mellett teszem le a voksomat? Mert régi álmom, hogy a családom és a barátaim előtt, akiknek egyébként félig köszönhetem a sikereimet, felálljak a dobogóra- mondta Dudás Miklós.

Női K-1 200 méteren a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta diadalmaskodott Vad Ninetta előtt, aki az utolsó harminc méteren „fogyott el”. Kozák produkciója alapján pedig le lehetett szűrni: a kétszeres olimpiai bajnok versenyző rengeteget lépett előre ebben a számban.

Női C-1 200 méteren ismét a legerősebb győri versenyző, Lakatos Zsanett diadalmaskodott, Balla Virág és Takács Kincső előtt, míg a férfi kenusok C-2 500 méteren a papírformának megfelelően Vasbányai Henrik és Mike Róbert nyert. Oláh Tamás fiai bár hozták a kötelező győzelmet, a fiatal Khaut Kristóf, Hajdu Jonatán kettős a végén majdnem rájuk ijesztett. „Kötelező, legyünk túl futam volt, a nagy meleg azonban kifogott rajtunk, be is kötöttem a végén – mondta Mike Róbert. – Érzékeltük, hogy jönnek Kristófék, de mi inkább magunkra és a győzelemre koncentráltunk.”

Ahogyan újabb győzelemre koncentrált Kozák Danuta is, aki egy fiatallal párral, a szolnoki Szabó Petrával állt oda a rajthoz, és ismét meggyőző fölénnyel zsebelte be a győzelmet. „Háromból három” – mondta az UTE kétszeres olimpiai bajnoka, aki így K-1 500 méteren, K-1 és K-2 200 méteren nyert, de nyilvánvalóan tagja lesz az ötszázas négyesnek is majd a brandenburgi Európa-bajnokságon.

A férfiaknál K-2 200 méteren Molnár Péter és Bán Kristóf nyerte meg a döntőt, láthatóan nagyon jó úton haladnak Hűvös Viktor tanítványai.

„Valóban semmi rosszat nem tudok mondani erről a döntőről – magyarázta a 2011-ben K-1 200 méteren Európa-bajnoki ezüstérmes Molnár. – Azt hiszem, ez volt az eddigi legtökéletesebb pályánk, és az edzőnk, és mi is megteszünk mindent azért, hogy egyre jobbak legyünk. Másfél éve vagyunk együtt Kristóffal, és egyre inkább összeérünk. Hogy mit szeretnék? Én már voltam Eb-dobogón, Kristófnak is szeretném megmutatni. Persze, egy kicsit magasabbról.”

A nap zárásaként az 5000 métereket rendezték meg, amelyben a hölgyeknél Medveczky Erika, férfi kajakban Pauman Dániel, míg kenuban esélyeshez méltó módon Vajda Attila győzött.

„Fantasztikus eredményeket hozott ez a hétvége, mind egyéni teljesítményekben, mind időeredményekben, és ne menjünk el amellett sem, hogy fordulatokban is gazdag volt a válogató – értékelte a hétvége eredményeit Storcz Botond felnőtt vezetőedző. – Sokan nem számoltak például azzal, hogy férfi négyesben borul a papírforma, kikap az olimpiai ezüstérmes egység, majd a következő napokban gyakorlatilag majdnem minden győzelmet megszereznek Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzői. Nagyon színvonalas versenyt hozott a férfi K-2 1000 méter, a kétszáz egyes és páros, és női K-1 500 méteren is rég látott, nagy csatát vívtak egymással a lányok. Kozák Danuta láthatóan sokat gyorsult, és csak dicsérni lehet Vajda Attilát, aki elképesztő időt lapátolt C-1 1000 méteren. Vasbányai Henrik és Mike Róbert szépen építi a párost, és persze a fiatalokat is ki kell emelnem, akik kezdenek helyet szorítani maguknak a felnőtt mezőnyben. A csapathirdetést egy kicsit bonyolítja, hogy az idén a felnőtt világbajnokság mellett a júliusi szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság kap fő hangsúlyt, vagyis előfordulhat, hogy bizonyos számokban nem a győztesek képviselik majd a magyar színeket a brandenburgi kontinensviadalon. A csapattal kapcsolatban jövő hét közepén tudok majd bővebb információval szolgálni” – értékelt Storcz Botond felnőtt vezetőedző.