Kozák Danuta visszavágott Kárász Annának

 

Kozák Danuta K-1 200 méteren visszavágott Kárász Annának az ötszáz méteren elszenvedett vereségért, míg K-2 200 méteren győzött a Kárász, Vad duó a szegedi 1. világbajnoki válogatóverseny zárónapján. A férfi kenusoknál duplázni tudott Korisánszky Dávid, míg a kajakosoknál K-2 500 méteren is nyert Kammerer Zoltán és Szalai Tamás párosa.
„Hogy érzek-e elégtételt a kétszázas győzelmem miatt? Csak egy kicsit, az ötszázat mindenképpen szeretném visszaszerezni. Kellett ez a kis pofon, mert a sikeres 2014-es idény után úgy tűnik, eltűnt belőlem a tűz. Ez a kétszázas pálya kellőképpen dühös volt ahhoz, hogy megnyerjem a versenyt. Jó volt a rajtom, és bár Anna elém tette a hajó orrát, vissza tudtam verni a támadását” – így írta le Kozák Danuta a K-1 200 méter fináléját, amelyben a harmadik helyen zárt háromszoros olimpiai bajnokunk, Douchev-Janics Natasa.

„Most nagyon értékelem ezt az érmet is, ez lesz a kedvencem – viccelődött némi öniróniával a versenyző, aki szombaton a K-2 500 méteres döntőben kétszáz méter megtétele után leállt. – Szeretném magamra vállalni a tegnapi történetet, én hibáztam és ezzel nagyon megbántottam Katit. Szombaton még nem tudtam erről beszélni, mert szégyelltem magam, a miértekről nem nyilatkoznék, de ott abban a pillanatban nem volt benne az agyamban, hogy mit teszek. A versenyt követően Kati csak annyit mondott, koncentráljak az egyesre, ezért visszaléptünk a kétszáz párostól.”

Amely számban a világbajnoki címvédő Kárász Anna és Vad Ninetta diadalmaskodott a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina, valamint a Hagymási Anita, Hagymási Réka duó előtt.

„Ez a verseny úgy alakult, ahogyan elterveztük Annával, bár nagyon jöttek Gabiék, ami meglepett minket. Szükség volt a hoppra, hogy meg tudjuk tartani a vezető pozíciónkat, de jól megoldottuk ezt a feladatot is. Bár a két egyéni számomat elrontottam, összességében jónak értékelem ezt a hétvégét, hiszen nekem még sosem volt válogatón aranyérmem olimpiai számban. Az idén számomra az ötszáz páros a fő feladat, de mindenképpen szeretnék javítani a két egyesemen is, amelyben azt hiszem, tudom, hogy mit hibáztam el” – nyilatkozta a versenyt követően Vad Ninetta.

Férfi kajakban az ötszáz méterek kerültek terítékre. Egyesben Kugler Attilát, aki Bogár Gáborra koncentrált a verseny során, meglepte Noé Milán, aki a nevető győztes lett.

„Nagyon fájt ez a pálya. Jól rajtoltam, kétszáz méterig keményen mentem és az utolsó kétszázon is tudtam egyet robbantani, de az utolsó ötven méter már nagyon fájt. Az ezer egyesre készülök első sorban, de nekem nagyon fontos ez a szám is. Bár már nem olimpiai szám, idehaza mégis magas presztízsértéke van, hiszen sok kiváló kajakosunk, mint például Vereckei Ákos lett világbajnok ezen a távon” – nyilatkozta a versenyt követően Kiss István tanítványa.

K-2 500 méteren az ezer méteres válogatót nyerő Kammerer Zoltán, Szalai Tamás páros győzött a győri Hérics Dávid, Somorácz Tamás, valamint a világbajnoki ezüstérmes Dombi Rudolf, Boros Gergely kettős előtt.

„Azért álltunk rajthoz, mert ha úgy alakul a világbajnokságon, hogy mi indulunk ezer párosban, akkor szükségszerű, hogy minél többet gyakoroljuk együtt Kamerával. A szétlövés óta nem is edzettünk, itt ültünk össze az előfutamra, és elég jó idővel sikerült megnyernünk ezt a döntőt. Úgy gondolom, nagyon jól egymásra találtunk, a mozgásunk abszolút passzol, én sokat várok ettől az egységtől” – mondta Szalai Tamás.

„Van egy kis múltam ötszáz párosban, most ezt idéztük meg Békával, akivel nagyon jól kiegészítjük egymást. A döntőben jól elrajtoltunk, sikerült erős iramot mennünk és Béka erénye a hihetetlen finis, amit mindig előránt, amikor szükség van rá. Örülök, mert 2010 után tudtam ismét nyerni ebben a számban a magyar mezőnyben” – tette hozzá Kammerer Zoltán.

A kenusoknál C-1 és C-2 500 méteren is Oláh Tamás tanítványai nyertek: Korisánszky Dávid az egyes siker után az állatorvosin vizsgáira készülő Ballér Tamással párosban is begyűjtötte a győzelmet – többek között a Hajdu Jonatán, Khaut Kristóf párost megelőzve.

„Koris nagyon tehetséges srác, szorgalmasan edz és jól beilleszkedett a csapatba, Henrikék is szeretik, mert feldobja a hangulatot az edzéseken. Az egyes pályája jól sikerült, azt hittem, a végén nem bírja ki, mert a fenti pályák előnyt élveznek. Meg is mutatták ezt Tamással a párosban. Jó pályán voltak” – mondta az edző.

„Nem volt meglepetés ez a siker. Elég mélyről érkeztem, Oláh Tamással rengeteget edzettünk és áldoztunk ezért a sikerért. Henriket is sikerült a nyerő oldalra billentenie, és amikor bekerültem a csapatba, tudtam, hogy olyan utat akarok bejárni, mint ő. A párosunkban is hittem, és tudom, hogy még ennél is jobbak leszünk a második válogatóra” – nyilatkozta Korisánszky Dávid.

Női kenusaink C-2 500 méteren rugaszkodtak neki és bár egyesben Lakatos Zsanett nem úgy szerepelt, mint az elmúlt években, az egyéniben győztes Takács Kincsővel így is behúzták a győzelmet.

„Sokkal jobban tetszett ez a futam, mint az Európa-bajnokságon, meg tudtuk csinálni, amit az edzéseken szoktunk, vagyis a világbajnokságon a címvédés a cél. Egyesben sajnos technikailag nem érzem úgy magam, mint a korábbi években, most ezzel a technikával inkább a hosszabb távokon tudok érvényesülni, viszont Kincsőnek nagyon jól sikerült a felkészülése, ami jó, én pedig még alakulok a következő válogatóig” – mondta Lakatos Zsanett.

A nap végén az 5000 méteres futamokra rendezték meg, amelyben a női kajakosoknál Medveczky Erika nyert Bodonyi Dóra és Bara Alexandra előtt, kenuban Vajda Attila, Varga Dávid és Kövér Márton lett a sorrend, míg férfi kajakban Kammerer Zoltán, Pauman Dániel és Solti László állhatott fel a dobogóra.