Kozák Danuta és a férfi négyes meggyőző fölénye

A vasárnap délutáni programban is jól teljesített a magyar csapat a bakui 1. Európa Játékokon. Kozák Danuta K-1 500 méteren és a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású olimpiai ezüstérmes négyesünk K-4 1000 méteren futamgyőztesként, a legjobb idővel jutott be a döntőbe. A késő délutáni középfutamok során K-1 1000 méteren Solti László a nyolcadik helyet szerezte meg, amely sajnos nem ért finálét. Kárász Anna és Vad Ninetta azonban középfutamában orvosolta az előfutamban elkövetett taktikai hibát, és éremért küzdhet majd a K-2 500 méter keddi fináléjában.

A bakui kajak-kenus versenyek délutáni programját magyar szempontból Kozák Danuta nyitotta, aki a K-1 500 méter harmadik előfutamában a kilences pályán vághatott neki a versenynek. A szám olimpiai bajnoka remek rajtot vett, s bár 200 méterig a brit Rachel Cawthorn vezetett, Kozák könnyedén lépett túl rajta, 250 méternél már az élen haladt, végül több mint egy hajó előnnyel, az előfutamok legjobb idejével (1:50.106) jutott be a fináléba.

“A verseny előtt még stresszeltem egy kicsit, de a rajtra sikerült megnyugodnom. Tudtam, hogy kemény pályát kell menni ahhoz, hogy megnyerjem a futamot, és igazából örültem neki, hogy a kilencesen mentem, mert csak magamra tudtam koncentrálni. Háromszáznál már éreztem, hogy az élen vagyok, és akkor már azt is felmértem, hogy nem kell gőzerővel finiselnem. Most a múlt heti válogató és az utazás miatt egy kicsit fásult voltam, de tudom, hogy a döntőben ennél többre leszek képes” – értékelte versenyét Kozák Danuta.

A folytatásban a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású olimpiai ezüstérmes férfi négyesért szoríthattunk. A hajó sztrókja, “Kamera” délelőtt még Szalai Tamással állt rajthoz és jutott be a döntőbe K-2 1000 méteren, ám ez cseppet sem látszott meg a négyes teljesítményén. A fiúk jó rajtot követően remekül kontrollálták a futamot, s noha 500 méternél még egy kevéssel a cseh hajó állt az élen, a táv második felében a mieink kis túlzással állva hagyták a mezőnyt. Ebből az előfutamból a magyar egységen kívül a fehéroroszok és a csehek jutottak be egyenes ágon a döntőbe, nagy meglepetésre a németek és az oroszok alárendelt szerepet játszottak, s középfutamra kényszerültek.

“Sokan mondták, hogy kívülről jónak tűnt a futam, nekünk belülről is – viccelődött Tóth Dávid. – Kicsit tartottunk a versenytől, mert nem a saját hajónkkal szerepelünk, de úgy látjuk, sikerültek a beállítások, a pályánk és a győzelmünk is ezt mutatja. Meglepődtünk azon, hogy a csehek nem küzdöttek jobban, nem erre számítottunk, és nagyon örülünk, hogy legyőztük őket, még ha ez csak egy előfutam is, mert az elmúlt három évben ez nem sikerült nekünk. Várjuk a finálét és bizakodásra ad okot, hogy a legjobb idővel kerültünk döntőbe.”

A délelőtt K-4 500 méteren fináléba jutó női magyar csapathajóból Kárász Anna és Vad Ninetta állt rajthoz K-2 500 méteren, ám amíg a férfiaknál Kammerer Zoltán képes volt megújulni páros versenye után, az erősebbik előfutamba kerülő lányoknak most nem sikerült a döntőt érő első három hely valamelyikét megcsípni. Az előfutamot a Benedek Dalmával kiálló szerb páros nyerte meg, a román és a fehérorosz hajó előtt. Kárász Anna és Vad Ninetta duója 250 méternél az ötödik volt, végül a negyedik helyen érkezett célba, vagyis a K-1 1000 méteren szereplő Solti László mellett nekik is a középfutamban kellett biztosítani döntős helyüket.

“Elrontottuk ezt a pályát, sajnos erőtlenek voltunk, nem volt dinamikus a hajó – nyilatkozta Kárász Anna. – A táv közepén próbáltunk utazni, de úgy tűnik, ez annyira nem megy jól nekünk. Nem így terveztük ezt az előfutamot, de nem esünk kétségbe, megyünk tovább. A középfutamra összeszedjük magunkat, nincs különösebb gond.”

Solti László is szerette volna, ha nincs gondja a középfutamában, ám nem tudott labdába rúgni a világ legjobbjaival – a dán Rene Poulsennel, a francia Cyrill Carre-val, a cseh Josef Dostallal és a szlovák Peter Gellével – teletűzdelt középfutamában. A hosszabb távokhoz szokott magyar kajakos a nyolcadik helyet szerezte meg, amely azt jelenti, hogy vele már nem találkozhatunk majd a fináléban.

Kárász Anna és Vad Ninetta azonban orvosolta az előfutam során elkövetett taktikai hibát, remek versenyzéssel nyerték meg középfutamukat, bár a Bakuban három számot is vállaló lányaink nyilván megspórolták volna maguknak ezt a kis plusz indulást.
“Az elrontott délelőtt után ez a középfutam már majdnem száz százalékosan jó volt. Bízom benne, hogy a keddi döntőben frissen tudunk majd odaállni, és természetesen az aranyérem lesz majd a célunk” – nyilatkozta Kárász Anna.

Hétfőn magyar idő szerint hét órától a férfi K-1 1000 m, C-1 1000 m (Vajda Attila), női K-4 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta), férfi K-2 1000 m (Kammerer Zoltán, Szalai Tamás), férfi C-2 1000 m (Vasbányai Henrik, Mike Róbert) döntőit rendezik meg.