Kovács László az idei esztendő feladatairól

Kovács LászlóIdén ugyan nincs világverseny az elit férfi bunyósok számára, de a magyar ökölvívó szövetségi kapitány, Dr. Kovács László száz-százalékon ég, hiszen a felnőtt, és a különböző korosztályos válogatottak is gőzerővel készülnek.

Mint azt a bevezetőben említettük, idén nincs felnőtt világverseny, ám a keret ezekben a hetekben is Tatán, az olimpiai edzőközpontban készül, s csak a hétvégére kapnak kimenőt az ökölvívók. A szövetségi kapitányt többek között erről kérdeztük.

„Másfél hete vagyunk Tatán a felnőtt válogatottal, és ezzel párhuzamosan az ifjúsági világbajnokságra készülő csapatot is segítik” – fogalmazott Kovács László. „Ebben az évben nincs világversenyünk, amire készülni kéne, de van egy nagyon fontos stratégiánk, miszerint a jövőre megrendezésre kerülő kvalifikációs világbajnokságon milyen pozícióban várjuk a sorsolást. Ez a pozíció annak függvénye, hogy idén az A-kategóriás versenyeken hány pontot tudunk szerezni. Pontosan ez az az irány, amit a jövő évi jó szereplés érdekében teljesítenünk kell.”

A fentieken túl az idei esztendő fontos feladata, hogy az ifjúsági korosztályból „kiöregedett” versenyzők beépítésre kerüljenek a felnőttek közé. Erre kérdeztünk rá a mesteredzőnél.

„Kettőség van a felnőtt fiatal srácok között, hiszen legtöbben ebben az évben érettségiznek” – nyilatkozta a kapitány. „Ezért úgy kell a felnőtt válogatottak között helyt állniuk, és felzárkózni hozzájuk, hogy a civil életben is komoly feladatokkal küzdenek. Ilyen például Hámori Ádám, aki felső súlycsoportban van, és nagyon sok fizikai képzés vár rá, hogy jól tudjon teljesíteni a nemzetközi mezőnyben is. Ez folyamatban van. De ha a tehetségekről kell beszélni, akkor Szőrös Márk, valamint a Gálos-testvérek is szépen fejlődnek, és épülnek be a felnőtt csapatba. Ezek a srácok tudják majd biztosítani a felnőtt válogatott utánpótlását.”

Kovács László szombaton az ifjúsági válogatottal Szófiába utazik, hiszen a korosztály számára olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek. A szakember megfogalmazta a bulgáriai elvárásokat is.

„Jó szereplést, és azon belül jó bunyót várok a srácoktól, de nagyon nehéz dolgunk lesz. Az előzetes nevezések alapján 110 ország vesz részt a világbajnokságon, 560-600 versenyzővel. Ez azt jelenti, hogy súlycsoportonként az ötven fős átlag meglesz. Fontos megjegyezni, hogy az élmezőnyben sokan 150-200 mérkőzést vívtak már, míg nálunk a legjobbak nagyjából 80 alkalommal léptek ringbe. Ennek ellenére a célunk az, hogy minél többen részt tudjanak majd venni az ifjúsági olimpián. Reálisan én úgy gondolom, hogy 1-2 fő kivívhatja az olimpiai részvételt, és talán egy éremszerzőnk is lesz. Tar Sándor, Könnyű Ricsi, Tóth Ricsi és Bársony Bernárd esélyes a jó szereplésre, de nagyon sok múlik azon, hogy ott, az adott pillanatban mit tudnak kihozni magukból” – zárta a beszélgetést Kovács.