Kossuthkiflis postakocsi a Nemzeti Múzeum előtt

Arany János bizonyára számtalan lovat látott kocsi elé fogva, de ez ma már szenzációszámba megy, különösen a Nemzeti Múzeum kertjében, nagy költőnk leghíresebb szobra mögött. A lépcsőn napozó diákok nem győzték kérdezni, mi ez a nagy felhajtás a régi postakocsi körül. Mint valami varázsszót, a Kossuthkiflit kimondva úgy látszott, tudják, miről beszélünk, jól működik tehát a tévésorozat propagandagépezete.

 

Március 15-én este kilenckor indul, és április 19-én vetíti a megújult Duna Televízió Rudolf Péter Kossuthkiflijének a befejező részét. A hat vasárnap este, egyenként 53 perces epizódokban látható, közel kétszáz helyszínen forgatott, több mint száz színészt felvonultató kosztümös sorozat főszereplői Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos. A mellékszerepekben is olyan művészeket láthatunk, mint Törőcsik Mari, Básti Juli, Kéry Kitty, Fátyol Kamilla, Kamarás Iván, Scherer Péter, Szabó Győző, Fenyő Iván és Szarvas József.

A sorozat az Omnibus Film produkciója, a rendező-producer Rudolf Péter, aki Hársing Hilda dramaturggal és Kapitány Iván operatőrrel együtt készítette a Kossuthkifli forgatókönyvét Fehér Béla azonos című regényéből. A díszlettervező Sárdi Zoltán, a jelmezeket Balla Ildikó tervezte, a zenét Hrutka Róbert szerezte.

A film készítői XIX. századi vadromantikus road movie-t ígérnek hihetetlen kalandokkal, csodákkal, összeesküvéssel, elsöprő szerelemmel, tündérekkel, kísértetekkel, besúgó jelentésekkel röpködő galambokkal. A rendező szerint a sorozatban a háború dúlta, ellenségeskedés szabdalta Magyarország groteszk képét láthatják a nézők, melyet számtalan különös és elképesztő figura megjelenése tesz még mulatságosabbá, és egyben ismerőssé. „Azok a viták, amiket itt ma lefolytatunk, ahogy ma vitatkozunk, ahogy ma meg vagyunk osztva, az nyilván akkoriban is ugyanúgy megvolt már. Életem legnagyobb és legizgalmasabb feladata volt a Kossuthkifli. Mikor elkezdtem, nem is voltam tisztában vele, mekkora fába vágtam a fejszém. Ezzel arányos mértékű most az izgatottságom. Remélem a végeredmény – több száz megszállott munkatárs kétévi munkája – elnyeri majd a nézők tetszését” – tette hozzá Rudolf Péter a közelgő televíziós premier sajtótájékoztatóján.

 

Horváth Gábor Miklós