Korszerűsítik a belvízvédelmi rendszert Békésszentandráson

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság Békésszentandrással konzorciumban uniós támogatásból korszerűsíti ár-és belvízvédelmi rendszerét a Hármas-Körössel összeköttetésben álló Siratói holtágon.

    A vízügyí igazgatóság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretéből 99 százalékban támogatott projekt célja Békésszentandrás ár- és a belvízvédelmi biztonságának növelése.
Korábban a Hármas-Körösön levonuló árvizek idején Békésszentandrás mélyebb fekvésű részein lakó- és üdülőingatlanokban tört fel a belvíz. A beruházás során a jelenlegi többszörösére növelik a Siratói holtág vízszállító kapacitását, másodperceként legalább két köbméterre. Felújítják a műtárgyon átvezető burkolt utat, amely fontos üdülőrészt köt össze a településsel és a 44-es főúttal. Emellett kitisztítják a Siratói holtág hullámtérét, így könnyebb lesz a leüríthetősége, és javul a belvízelvezetés a Hármas-Körös felé.
Békésszentandráson 1400 lakóingatlan és 1400 üdülő található, a 3800 fős nagyközségben a nyári szezonban a lakosság száma meghaladja a hétezer főt. A Siratói holtág 27 kilométer hosszú, Magyarország ötödik legnagyobb állóvize, a holtágból 23 kilométer Békésszentandráshoz tartozik. A projekt befejezésének várható határideje 2015. március.

Forrás:MTI