Környezetkímélő hulladékszállítók Budapesten

Képünkön: háromtengelyes Mercedes Arocs, középmagas Stummer felépítménnyel Fotós: Horváth László

Képünkön: háromtengelyes Mercedes Arocs, középmagas Stummer felépítménnyel
Fotós: Horváth László

Budapest Főváros Önkormányzata Európai Unió által finanszírozott beruházás részeként új, modern és környezetkímélő járművekkel bővíti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) gépparkját. A mindennapos hulladékszállítási feladatokat ellátó járművek között ma már akad olyan, ami több mint 20 éves és olyan is, ami közel fél millió kilométert futott. A most beérkező célgépek EURO 6-os motorjának köszönhetően tovább csökken mind a zaj, mind a füstkibocsátás, ezáltal a géppark okozta környezetterhelés. Az FKF Nonprofit Zrt. nemcsak új célgépeket, hanem egy útvonal-optimalizáló és szállításszervező informatikai programot is üzembe helyez 2015. októberig.  

619 ezer tonna az a hulladékmennyiség, amit az FKF Nonprofit Zrt. járművei Budapest területén belül évente begyűjtenek és elszállítanak, mialatt a hulladékgyűjtő autók havonta átlagosan 2000 km-t tesznek meg a főváros útjain. Az ötven legöregebb célgép átlagéletkora 16,8 év, a legidősebb kukásautót 1993 októberében helyezte üzembe a Társaság.

A régebbi járművek és célgépek száma napjainkra szükségessé tette a meglévő géppark egy részének korszerűsítését.

A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer eszközparkjának fejlesztése a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0019 azonosító számú, 93,33%-ban európai uniós finanszírozású projekt keretében összesen közel 3,5 milliárd forintból 2015 októberére valósul meg. Az uniós projekt célja a jelenlegi hulladékgyűjtés eszközparkjának korszerűsítése az elöregedett, magas üzemeltetési költségű célgépek cseréjével.

Az októberig lezajló beruházásnak köszönhetően a fővárosi hulladékgyűjtő géppark 64 db célgéppel bővül. Ezen belül 51 db tömörítős hulladékgyűjtő célgépet, 10 db konténerszállító gépet, 2 db fixplatós tehergépjárművet, valamint 1 db munkagépet (kompaktort) szerez be a Főváros. 

Az új járművek olyan szűk utcákba is képesek lesznek behajtani, amit az eddig használt kukásautókkal a szolgáltató nem, vagy csak nehezen tudott megközelíteni.

A budapesti hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáért felelős FKF Nonprofit Zrt. kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére, az új hulladékgyűjtő járművek megfelelnek a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is. A környezetterhelés csökkentést egy központi digitális úttérképre épülő járattervező, útvonal-optimalizáló és szállításszervező rendszer üzembe helyezésével is elősegíti a Társaság. A modern irányítási rendszernek köszönhetően a járművek útvonala jobban optimalizálható, könnyebben igazítható a napi igényekhez, így kevesebb időt töltenek az utakon, ezzel is tovább csökkentve az utak terhelését.

A beruházásokkal növekszik a hulladékszállítás hatékonysága és az 1,7 milliós budapesti lakossági ellátás színvonala, miközben jelentősen csökken a hulladékbegyűjtő járművek okozta káros anyag kibocsátás.