Korhatáros Opera

Az Opera szombaton mutatja be történetének első, szigorúan korhatáros előadását MozartLateNight címmel.

Az Opera szombaton mutatja be történetének első, szigorúan korhatáros előadását MozartLateNight címmel.

18 éven felülieknek szóló bemutatót tart az Opera a Zeneakadémia közreműködésével február 8-án. Mozart A színigazgató című műve és Hat noktürnje egy estén kerül színre Szarka János rendezésében a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében. A produkció zenei vezetője és karmestere Oberfrank Péter. A sorozatban – hat erotikától túlfűtött éjszakán – Sáfár Orsolya, Puja Andrea, Mukk József és Busa Tamás lép színpadra. A Magyar Állami Operaház történetében először visznek színre szigorúan korhatáros előadást. A MozartLateNight kezdési időpontja minden alkalommal este tíz óra.  

„Nemcsak a Zeneakadémia, hanem a hazai operajátszás történetében is mérföldkő volt a 2012-es operavizsga. Hosszú idő után ismét az Andrássy úti palotában vizsgáztak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának hallgatói, az Operaház zenekarának közreműködésével. A vizsgaprodukciót megnyitó beszédében Marton Éva külön kiemelte az Operaház és a Zeneakadémia együttműködésének nélkülözhetetlenségét. Ennek soron következő állomása a MozartLateNight bemutató, amely igazi kuriózumként este tízkor kezdődik a Zeneakadémia kistermében” – mondja Ókovács Szilveszter főigazgató a premier előtt, amely vitathatatlanul teljesen új színt hoz az Opera kínálatába.

A dán bölcselő, Kierkegaard nevezte az érzéki zsenialitás zeneszerzőjének Mozartot, s bár a kifejezést a Don Giovanni kapcsán használta, az érzéki zsenialitás a teljes életműre érvényes. Az Opera produkciójában frivol színpadi egységgé áll össze néhány kevéssé ismert Mozart-kompozíció: az énekesnők versengését karikírozó ifjúkori daljáték, A színigazgató, valamint az éjszaka jótékony leple alatt egymásra találó szerelmesek legsajátabb műfajának képviselője, a Hat noktürn. A későesti előadás 18 éven felülieknek szól, tekintettel arra, hogy az alkotók, Szarka János rendező és Menczel Róbert díszlet- és jelmeztervező a Mozart-zenében rejlő érzékiség maximális kibontására törekszenek. És ami az érzékiséget illeti: van mit kibontani Mozart zenéjéből, ezúttal Oberfrank Péter irányításával.

A stand-up comedy világában és íróként is ismert Litkai Gergely által abszurd komédiává rajzolt történet akár egy mai szappanoperában is megállná a helyét: fiatal énekesek vetélkednek magánéleti félreértések és komikus szituációk közepette, miközben az örök kérdés is terítékre kerül: vajon a darab megrendelője – azaz a szponzor – mennyire szólhat bele a művészet magasztos kérdéseibe? A megrendelő végül dönt: Mozart Hat noktürnjének erotikus előadását kéri a társulattól – ez eredetileg egy dalciklus, amely szerelem hat stációját mutatja be –, a társulat pedig teljesíti a kívánságot az este második felében. Hat éjszaka története, hat háromszólamú dalban, miközben az énekesekhez két táncospár is csatlakozik.

Az Opera először mutat be kamaraprodukciót a frissen felújított Zeneakadémia Solti György termében. A régi szépségében helyreállított, 300 fős, karzatos kisterem valaha az opera szak otthona volt: most felújított színpadával, zenekari árkában újra azzá lesz, és kamaraoperai előadásokat is befogad. „Az Opera, mint a Zeneakadémia stratégiai partnere, minden évben élni kíván a lehetőséggel, és különleges kamaraművek különleges interpretációjának sorozatával készül nézői elé” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.

Mozart: A színigazgató

Szivessyné Sándor Brigitta: Sáfár Orsolya

Szendy Silver: Puja Andrea

Madár Károly: Mukk József

Bari Antal: Busa Tamás

Mozart: Hat noktürn

 

Szoprán: Sáfár Orsolya, Puja Andrea

Tenor: Mukk József

Basszus: Busa Tamás

Karmester: Oberfrank Péter

Magyar szöveg: Litkai Gergely

Díszlet- és jelmeztervező: Menczel Róbert

Rendező: Szarka János

2014. február 8., 11., 13., 16., 19., 22., Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*