Koreai világszenzáció Magyarországon: ázsiai kortárstánc a Bethlen Téri Színházban

Franciaországon keresztül érkezik az ázsiai kortárstánc legnevesebb szervezetének előadása Budapestre.

Budapest mellett csupán Párizsban lép színpadra a Korea Dance Abroad (KDA) három profi koreográfusa, akik egy, a kontinensen kívül már jól ismert és díjazott produkcióval érkeznek Európába. A francia főváros után egyedülálló módon csak a Bethlen Téri Színházban látható az az unikális előadás, mely háromszor huszonöt percben, három különböző perspektívából közelítve ad ízelítőt a távol-keleti ország kortárs táncművészetének esszenciájából.

„A Bethlen Téri Színház törekszik az erős, nemzetközi kapcsolatok kialakítására mindamellett, hogy a főváros egyik legfelkapottabb befogadószínháza. Célunk, hogy világhírű művészek munkáit mutathassuk meg a magyar közönségnek és fordítva; rezidenstársulatunk, a Közép-Európa Táncszínház művészeinek produkcióit nem csak Budapesten és vidéken, de külföldön is láthatja a közönség. A Korea Dance Abroad-al szeretnénk a teátrum nemzetközi jelenlétét erősíteni, melynek hosszútávú célja, hogy a Bethlen Téri Színház a főváros legnevesebb külföldi produkciókat bemutató stúdiószínházává nője ki magát” – mesélte dr. Váczi László ügyvezető igazgató.

A See-Saw (25’), a Want (25’)  és a Homo Lupiens (25’) olyan fiatal táncművészek megnyilatkozása, akik több száz helyszín közül döntöttek a hetedik kerületi teátrum mellett.

Az előadást mindössze egy alkalommal, november 15-én kedden 19:00-kor tűzi műsorára a Bethlen. Az előadás szüneteiben meglepetéssel készülnek a KDA megálmodói, köztük Sin Ae Park, aki 2014 óta vezeti a szervezetet.

 

„A KDA nagyon népszerű Ázsiában, szervezetünk a kreatív táncművészek külföldi megjelenését segíti elő. Számos különböző programunk és egy nemzetközi táncprodukciónk is van. Nagy örömömre szolgál, hogy felléphetünk Magyarországon, ezúton is köszönjük a meghívást! Nagyra értékelem, hogy a Bethlen Téri Színház biztosította lehetőséget, hogy Párizs után náluk folytathatjuk a turnét. Alig várjuk, hogy találkozzunk Budapesten” – üzente Sin Ae Park.

A KDA non-profit formában a koreai táncművészet nemzetközi platformokon való bemutatását tűzte ki célul, ezzel támogatva a koreai művészeket és népszerűsítve kultúrájukat világszerte. Soraiban tudható többek közt Eunhye Ku, Seiseung Lee és Kyoung Shin Kim, akik mind jól ismert koreográfusok az ázsiai színpadokon.

A KDA együttműködési és kulturális csereprogramok segítségével is népszerűsíti a koreai táncművészetet. Az előadás fő támogatói az Asia Culture Centre Foundation és Asia Culture Center.