Konyhában csapott össze Michelisz Norbi és Som-Balogh Edina

Michelisz Norbert magabiztosabban mozog a pilótaülésben mint a konyhában, ám ezúttal az ő főztje nyűgözte le a világ legkeményebb gasztrokritikusait, a kisiskolás fiúkat és lányokat. Nemes ellenfele, Som-Balogh Edina is nagyszerűen bánt a busa fasírttal és annyira megtetszett neki a recept, hogy elhatározta: kisfiának, Noelnek is elkészíti az ételt.

 

Séfek és hírességek csaptak össze a magyarországi halfogyasztást ösztönző kampány, a Kapj rá! jóvoltából. Bede Róbert és Áman Attila sztárszakácsok magukkal hozták a különleges recepteket, a fogások megvalósításáért azonban két híresség felelt. A busából készült halfasírtok Michelisz Norbert és Som-Balogh Edina serpenyőjében sültek, a finomságokat pedig kisiskolások teszteltek.

„Amikor albérletben laktam, időnként nekiálltam főzni magamnak, talán nem is vagyok annyira rossz benne, de most egy profi irányított és ez így mindjárt más” – mondta az autóversenyző, majd azt is elárulta, mi volt a menü. „Áman Attilával akváriumba helyezett, hal alakú fasírtokkal próbáltuk lenyűgözni a kis zsűritagokat, és az értékelésnél kiderült, ezzel azonnal lekenyereztük őket. Tanulság, hogy a tálalással sokat tehetünk azért, hogy közelebb kerüljünk a gyerekek gyomrához.” Az autóversenyző örömmel mozdult ki a komfortzónájából és állt a pult mögé. „Szívesen állok minden olyan kezdeményezés mellé, amely a gyerekeket jó irányba tereli, márpedig az egészséges étkezés – amelynek a hal is az alapja – éppen ilyen” – mondta el Michelisz Norbert. A WTCC versenyzője rengeteg halat fogyaszt a mindennapokban, sokkal többet, mint a magyarok 4 kilogrammos éves átlaga. És bár utazásai során számtalan halas különlegességgel találkozott már, halból készült fasírt még soha nem került a versenyző tányérjára.

Som-Balogh Edinát egy másik neves séf, Bede Róbert instruálta – csapatuk avokádókrémes fasírttal támadta a gyerekek ízlelőbimbóit. A Barátok köztből ismert színésznőt férje és két éves kisfia, Noel is elkísérte, és a fasírtsütés közben kiderült, náluk egy héten többször is hal a főfogás. „Horgász családban nőttem fel, nem csoda, hogy már kiskorom óta rajongok a halért. Otthon én vagyok a konyhafőnök, de a férjem, Krisztián sokat segít a főzésben. Tudom, hogy a gyerekek általában ódzkodnak a halas fogásoktól, ám mivel nagyon egészségesek, így kisfiamnak is gyakran adok halból készült ételeket, hogy megszeresse az ízét. Fasírt formában még nem találkoztam a busával, de a recept nagyon könnyű, a végeredmény pedig nagyon finom, biztos, hogy Noelnek is elkészítem!” – mondta el a színésznő.

Az elkészült busafasírtokat kisiskolás lányok és fiúk kóstolták, majd egyenként zsűrizték a fogásokat. A szigorú plénum nem csak az ízvilágról, de a tálalásról is kritikát mondott, és végül ugyan csak egyetlen ponttal, de a gasztrócsatát a Michelisz-Áman páros nyerte. „Örülök, hogy a legkisebb halevőket is lenyűgöztük ezzel a recepttel. Fontosnak tartom, hogy a gyerekeket ne csak etessük, hanem beszélgessünk is velük az ételekről, mert így táplálkozásukban nagyobb szerephez juthat a halfogyasztás” – mondta el Áman Attila, a Kapj rá! kampány hivatalos séfje.

A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogásokért és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.

A győztes recept: Busa és csirke fasírt, pankó morzsában

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g busafilé, kétszer ledarálva
  • 400 g darát csirkemell fié
  • 8 szál medvehagyma
  • 1 kisebb fej fehérhagyma, kockázva, zsiradékon pirítva
  • pankó morzsa a panírozáshoz
  • 1 tojás,(elhagyható)
  • növényi olaj (jó hőálló képességű)

Elkészítés:

 

A csirke és a halhúst megsózzuk, összekeverjük, (ha így állni hagyjuk hűtőszekrényben, a hús összeáll, a tojás elhagyható) hozzá adjuk a pirított hagymát, és a finomra aprított medvehagymát, a tojást, alaposan összegyúrjuk.  A húsmasszából 100 g-os pogácsákat formázunk, pankó morzsába forgatjuk, 180 fokos olajban arany barnára sütjük. Tálalás előtt nedvszívó papíron leitatjuk a felesleges zsiradékot.