Konferenciával és gálaesttel emlékeznek Benyovszky Móricra Budapesten

Nemzetközi konferenciával emlékeznek a magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyéniségére, a 230 év ezelőtt elhunyt Benyovszky Móricra (1741- 1786) szeptember 26-án a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). A tanácskozást követően a Pesti Vigadóban rendeznek gálakoncertet.

    A szervező Benyovszky Táraság közleménye szerint az eseményen a magyarok mellett Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Madagaszkárról érkező kutatók, tudósok és vendégek is felszólalnak, értékelve a gróf közép-kelet-európai népek történelméhez is szorosan kapcsolódó tevékenységét.
    Többek között Hóvári János történész Benyovszky Móric: Az első atlantista magyar címmel ad elő, míg Lugosi Győző történész az utazó madagaszkári tolmácsáról, Nicolas Mayeur-ról fog beszélni. Benyovszky Krisztián Benyovszky Móricról mint népszerű irodalmi hősről tart előadást.
    Az egyik leghíresebb magyar világutazó, a hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Az elmúlt évszázadokban még a születési évével és tevékenységével kapcsolatban is adódtak bizonytalanságok, azonban a tudományos kutatások számos, legendák szülte pontatlanságokat igyekeznek helyre igazítani – áll a közleményben, amely szerint a mindössze 45 évet élt, Európa-szerte ismert – Szlovákiában, Oroszországban és Lengyelországban is csodált életművet hátrahagyó – Benyovszky Móric mai szóhasználattal világfinak számított, ugyanakkor magyar származása a tudományos kutatások és saját feljegyzései alapján is biztos.
    A kiállítással kísért konferenciát követően este a Pesti Vigadóban rendeznek gálakoncertet a világutazóra emlékezve, ahol először mutatnak be részleteket a Jókai Mór alapján született Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalből, amelynek szerzői Nagy Tibor, Bradányi Iván és Pozsgay Zsolt. A musicalt a Pesti Magyar Színház viszi színre, a teljes bemutatót 2017-ben tervezik.
    A Benyovszky Móric emlékének ápolására alakult emlékbizottság fővédnöke Szőcs Géza miniszterelnöki kormánybiztos, védnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, társelnöke G. Németh György. A szeptember 26-ai megemlékezéseken részt vesznek azoknak az országoknak a nagykövetei, amelyek egykor Benyovszky Móric tevékenységében meghatározó szerepet játszottak. Jelen lesznek Benyovszky Móric az Egyesült Államokban és Magyarországon élő leszármazottai is – olvasható a közleményben.
    A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky Móric kétszázötven emberével 1774 februárjában szállt partra Madagaszkáron. Jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez, utat épített, mocsarakat csapolt le. A malgasokat megtanította írni-olvasni, s annyira megnyerte őket, hogy 1776-ban (legalábbis Benyovszky állítása szerint) királlyá választották. Irigyei azonban befeketítették az expedíciót támogató francia udvarnál, ezért az időközben bárói rangra emelt utazó lemondott, és – miután a korábban őt száműző Mária Terézia megkegyelmezett neki – hazatért Magyarországra.
    1785 júliusában tért vissza ismét Madagaszkárra, miután baltimore-i kereskedők segítségével sikerült hajóját felszerelnie. Egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új “fővárost”, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A feldühödött franciák büntető expedíciót küldtek ellene, és az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

Forrás:MTI