Kollektív lemondást nyújtott be a spanyol szocialista párt végrehajtó testületének 17 tagja

Benyújtotta lemondását a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) legfőbb végrehajtó testületének 17 tagja szerdán Madridban – értesült a spanyol sajtó, amely a lépést úgy értelmezi, hogy a politikusok így kényszerítik ki a párt főtitkárának távozását.

    A párt szabályzata szerint ha a 38 fős végrehajtó bizottság tagsága 19 fő alá csökken, akkor működésképtelenné válik, és így automatikusan megszűnik, ami maga után vonja a főtitkár megbízatásának megszűnését is.
    Mivel a testület két tagja már korábban lemondott, egy harmadik politikus pedig elhunyt, létszámuk a most bejelentett lemondásokkal 18 fő, azaz átlépte a kritikus határt.
    A 17 lemondott szocialista politikus bírálója a párt élén álló Pedro Sánchez főtitkárnak, aki kedden bejelentette: október 23-án tisztújítást, december elején kongresszust javasol, mert a PSOE-n belül véleménykülönbség van arról, hogy támogassák-e a júniusi parlamenti választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) kormányalakítását vagy sem. Ő maga az utóbbi álláspontot képviseli.
    Csakhogy ha október 31-éig nem lesz új kormánya Spanyolországnak, akkor ismét – egy éven belül immár harmadszor – választásokat kell kiírni a jogszabályok által előírt határidők értelmében.
    A konzervatív Néppártnak azonban csak 170 támogatója van a spanyol törvényhozásban, hattal kevesebb, mint amennyi a kormány megalakításához szükséges, amely támogatást a szocialistáktól remél megszerezni.
    Spanyolországban több mint kilenc hónapja tart a politikai patthelyzet, és irányítja korlátozott hatáskörű ügyvezető kormány az országot, mert a pártok nem tudnak megállapodni a kormányalakításról.
    Amikor Pedro Sánchez 2014-ben a PSOE főtitkára lett, azt várták tőle, hogy megújítja a pártot, megállítja a népszerűségvesztést és a szavazatok csökkenését. Ám ez nem sikerült, sőt nevéhez a párt történetének legrosszabb választási szereplései fűződnek. A decemberi parlamenti választásokon 90, a júniusi parlamenti választásokon 85 mandátumot nyert pártja, és sok képviselői helyet vesztett például a múlt vasárnapi galíciai és baszkföldi parlamenti választásokon is.

Forrás:MTI