Klassz Cimborák

Kertesi Ingrid

Kertesi Ingrid

Negyvennégy évvel ezelőtt indult útjára É. Szabó Márta szerkesztésében a Cimbora című televíziós műsor, amelynek szellemiségét, értékeit megszűnése után a Cimbora Alapítvány képviseli és gyarapítja tovább. A nyár egyik – immár hagyományosnak mondható, hiszen harmadik alkalommal élvezhetjük – legszínvonalasabb, a komolyzenét népszerűsítő fesztiválja, a július 15-én induló „Klassz a pARTon” az alapítvány ingyenes rendezvénye, házigazdája pedig egy régi cimbora, Érdi Tamás zongoraművész. A fesztiválon egyébként minden évben több olyan művész is szerepel, akikkel a Cimbora című műsorban találkozhattunk először. Az idei év meglepetése – a Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően –, hogy a programsorozat több nagyzenekari koncerttel gazdagodott. A hangversenyek helyszínei: Balatonalmádi, Balatonalmádi-Vörösberény, Balatonfüred, Csopak, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Keszthely, Paloznak, Szigliget, Esztergom és Budapest.

A műsor összeállításában két fő szempontja volt a rendezvény producerének, a Cimbora Alapítvány elnökének, É. Szabó Mártának, hogy ebben az évben nagy zeneszerzőnkre, népdalgyűjtőnkre, zenepedagógusunkra, Kodály Zoltánra és a tavaly elhunyt zongoraművész-karmesterre, Kocsis Zoltánra emlékezhessen a művészetüket tisztelő közönség.

A fellépő zenekarok: Óbudai Danubia Zenekar, Anima Musicae Kamarazenekar, Grazioso Kamarazenekar, Ewald Rézfúvós Együttes, Corridor Quartet, Budapest Saxofon Quartet, Eckhardt Quartet, Keller Quartet, Quartet Escualo, Haydn Barytontrio Budapest, ErGeZo Trió, Cimbora Együttes. Karmesterek: Medveczky Ádám, Hamar Zsolt, Farkas Róbert és Ajtony Csaba.

Anima Musicae

Anima Musicae

Szólisták: Balázs János, Csordás Klára, Érdi Tamás, Hildegarde Fesneau, Görög Enikő, Görög Noémi (Görög Sisters), Gulyás Dénes, Kertesi Ingrid, Kocsis Zoltán Krisztián, Lajkó Félix, Lukácsházi Győző, Matuz Gergely, Mondok Yvett, Oláh Vilmos, Ránki Fülöp, Szabadi Vilmos, Szűcs Máté, Várhelyi Éva, Vigh Andrea, Zsoldos Bálint és a MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Program nyertesei.

Danubia

Danubia

Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes tanítványai a Varázsfuvolát adják elő, Hábetler András Faremido Operatársulata pedig a Don Giovannit.

A fesztivált Balatonfüreden a Balatonsax mesterkurzus résztvevői zárják a Kisfaludy Színpadon, Gyulakeszin pedig Kovács Gergely zongorahangversenye a Csigó Malom Stílus Galériában augusztus 6-án.

A részletes műsor a Papageno ingyenes különszámában és a www.klasszaparton.hu honlapon olvasható.

 

H. G. M.