Kiverte a biztosítékot Putyin látogatásának híre

Idehaza sokakban kiverte a biztosítékot Putyin látogatásának híre. Pártok Az LMP arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásakor bontsa fel a paksi bővítésről Moszkvában tető alá hozott paktumot. Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke szerint ez lehet az orosz elnök esetleges magyarországi látogatásának egyetlen pozitív hozadéka.  Mint hozzátette, emellett a gáztározók esetleges átadása is szóba kerülhet, amelyet pártja határozottan elutasít. Előzőleg a Népszava számolt be a rövidesen esedékes orosz elnöki vizitről.

Az Együtt azt követeli, hogy ha Vlagyimir Putyin tavasszal valóban Budapestre látogat, akkor a kormány vonja be a parlamenti pártokat Orbán Viktor és az orosz elnök találkozójának előkészítésébe. Az ellenzéki párt egyúttal felszólította a miniszterelnököt, hogy mondja fel a “Paks2-szerződést” és a hozzá kapcsolódó orosz államkölcsönről szóló megállapodást, mert ezek ellentétesek Magyarország érdekeivel. Az együttnek az a félelme, hogy a kabinet a magyar tulajdonú gáztározó-kapacitások egy részét eladná az orosz Gazpromnak, amely az ország energiabiztonságának további kiszolgáltatottságát eredményezné.

Közös tüntetésen gondolkozik a PM! Szabó Tímea független országgyűlési képviselő és Karácsony Gergely, a PM másik társelnöke ennek érdekében levélben keresi meg az MSZP-t, az Együttet, a DK-t, az LMP-t és a Magyar Liberális Pártot, valamint a civil demonstrációk szervezőit.  Orbán Viktor és kormánya azt akarja, hogy “Magyarország Putyin láncos kutyája legyen”, Oroszország célja pedig az, hogy eddig nem tapasztalt mértékben bilincselje magához az országot- nyilatkozta ennek kapcsán Szabó Tímea, aki szerint ez ellen a pártoknak és a civileknek közösen kell fellépniük. 

A Jobbik azon kevesek közé tartozik, akik örülnek és üdvözlik az orosz elnök magyarországi látogatását. Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke azt mondta, pártja mindig is a keleti nyitás híve volt, és stratégiai partnerként tekint Oroszországra, mind gazdasági, mind energetikai, mind politikai és kulturális tekintetben. Hozzátette, az ukrán válság még fontosabbá teszi a kétoldalú geostratégiai egyeztetést.Ennek kapcsán a Jobbikos képviselő elfogadhatatlannak tartotta, hogy Magyarország kizárólag a nyugati szövetségesi rendszer tagjaként foglal állást.