Kiss Tamás az Universiade bajnoka!

Erős mezőnyben lett aranyérmes C-1 1000 méteren az oroszországi Kazanyban zajló 27. Nyári Universiade-n Kiss Tamás. A magyar kajak-kenus csapat 4 számban állt rajthoz és három érmet szerzett a vasárnapi döntők során.

C-1 1000 méteren Kiss Tamás jól kapta el a rajtot, egészen 500 méterig csekély hátránnyal a második helyen kenuzott. Peking olimpia bronzérmese viszont 750 méternél már vezetett és 1 hajóval verte a második helyen befutó kazah Yemelyanovot, aki idén aranyérmes lett a racicei világkupán C-1 500 méteren. A harmadik helyen befutó orosz Shtokalov is nagy név, ő tavaly A-döntős volt a londoni olimpián.

K-2 1000 méteren is érmet szereztek a magyarok. Petrovics Máté és Császár Gergely hatalmasat hajrázva lett dobogós és csak néhány századdal maradt le a második helyet szerző oroszok mögött. A számot a lengyel hajó nyerte meg.

Hatalmasat hajrázott K-4 1000 méteren a Tóth Attila Tas, Schenk Áron, Kovács László, Császár Gergely összeállítású egység is. A magyarok az utolsó 250 méteren centiről-centire közelítették meg a fehéroroszokat, akikkel végül ezredre azonos időt mentek, így holtversenyben bronzérmesek lettek. Az aranyérmet Oroszország hajója szerezte meg a lengyel egység előtt.

A négyessel bronzérmet szerző Schenk Áron K-1 1000 méteren ötödik lett. A számot a londoni olimpián ezüstérmes portugál Pimenta nyerte meg a korábbi világbajnoki bronzérmes fehérorosz Yurenia és a lengyel Rosolski előtt.

C-2 és C-4 1000 méteren a magyar válogatott nem indított egységet.

„Nagyon erős a mezőny minden szakágban, megkockáztatom, hogy egy felnőtt Európa-bajnokság színvonalához hasonló – meséli a helyszínről Hüttner Csaba utánpótlás kapitány. K-2 1000 méteren például 4 olyan hajó állt rajthoz, amelyik ott volt az idei kontinensviadalon a szám döntőjében. A lengyelek a legjobbjaikkal vannak itt, az oroszok csapata is szinte világbajnoki és erősek a portugálok, a kazahok, a fehéroroszok és az ukránok is. A mi versenyzőink eddig mindent kihoztak magukból, 4 számból háromban dobogós helyezést szerezni ilyen erős mezőnyben parádés teljesítmény.”

Az universiade kajak-kenu regattája ma délután középfutamokkal folytatódik, az 500 és a 200 méteres döntőket holnap rendezik meg.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*