Kiskakas 6

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszéke hatodik alkalommal szervez KISKAKAS Animációs Filmnapokat, amelynek legfontosabb célja, hogy az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő, újító alkotásaiból nyújtson ízelítőt. Ezen túl, követve a korábbi fesztiválok hagyományait, idén is fontos szerep jut az előadásoknak és a kerekasztal beszélgetéseknek.

2013-ban a MOME ANIM legfrissebb diploma- és vizsgafilmjeinek premiervetítései mellett kiemelt vendég Finnország, ahonnan az utóbbi években, évtizedekben rengeteg izgalmas, friss munka indult hódító útjára, például a méltán közkedvelt Angry Birds játék, mely a legkülönbözőbb formákban vált sokak kedvencévé világszerte. Ezen alkotások alapja az a különleges, sötéten magába mélyedő, akár önmarcangoló, analizáló művészi stílus, mely hagyományosan a finn animáció sajátja. A KISKAKAS vetítésein ennek a feljövőben lévő animációs iparnak a legfrissebb terméseit láthatjuk: válogatás tekinthető meg a Turku-i Művészeti Akadémia animáció tanszékének diplomafilmjeiből, illetve független finn stúdiók és művészek legsikeresebb munkáiból (kurátor: Antrea Harlin, a helsinki-i székhelyű Anima Boutique producere). A vetítéseket finn meghívottak előadása, és beszélgetések egészítik ki, illetve a kortárs finn animáció egyik legnevesebb alkotója, Katariina Lillqvist személyesen is részt vesz a fesztiválon, elkísérve a filmjeiből készített összeállítást.

A MOME Anim életében jelentős szerepet játszik a külföldi társintézményekkel való együttműködés, melynek egyik fontos fóruma az Animation Sans Frontières (ASF) oktatási projekt – a résztvevő iskolák legújabb munkáinak vetítése idén sem maradhat ki a programból, ugyanakkor idén egy amerikai intézmény, a California Institute of the Arts (CalArts) legizgalmasabb hallgatói munkái is bemutatkoznak, melyhez kapcsolódóan Prof. Leo F. Hobaica, Jr. az egyetem film- és videótanszékén oktató helyettes dékánja tart prezentációt.

Az elsősorban a szakmának, de az animáció világa iránt mélyebben érdeklődő nagyközönségnek is szóló (ingyenes) prezentációk, kerekasztal beszélgetések során a meghívott nemzetközi szakemberek előadásai mellett folytatódik a Daazo tavaly kezdett beszélgetése az alternatív filmforgalmazási módszerekről.

Részletes információk: www.kiskakas.hu, https://www.facebook.com/KiskakasAnimationFilmDays

Katariina Lillqvist (született 1963-ban) világszerte elismert bábanimátor, egy bő évtizedes munkássággal. Az animáció minden területén dolgozott, vágóként, forgatókönyvíróként, producerként és rendezőként, filmjei nemzetközi hírnevet szereztek számára, valószínűleg ő a külföldön legismertebb finn animációs alkotó. Karrierje során dolgozott Jiri Trnka stúdiójában, és azóta is fontos szerepet töltenek be munkájában a cseh animációs együttműködések.

Katariina Lillqvist egyedi bábanimációi, stílusuk és bátor témaválasztásuk – mint például a pacifizmus és a női függetlenség – miatt csodálatot és ellenérzést egyaránt vívtak már ki. Művészi hitvallása erős üzenetet hordoz a békéről és az egyenjogúságról.

A Kiskakas négy filmjét mutatja be a magyar közönségnek és örömmel látja vendégül a művésznőt, aki egy rövid előadást is tart munkásságáról.

 

A Turku-i Művészeti Kadémia (Turku Arts Academy) animáció szaka már kétszer nyerte el a Világ Legjobb Animációs Iskolája megtisztelő címét, amelyet két rangos filmfesztiválon, az ottawain és a zágrábin ítéltek oda. Az iskola célja, hogy a helyi animációs hagyományokon alapuló világszínvonalú oktatást és alkotásokat hozzon létre. Filmjeiket az abszurd humor, a szürreális látásmód és az egyedi látásmód jellemzi.

Eija Saarinen, az animáció tanszék vezetője személyesen is elkíséri azt a két válogatást, amelyet az intézményben készült legsikeresebb filmekből, illetve a legutóbbi diplomamunkákból állított össze a Kiskakas közönsége számára.

 

A világhírű Californian Institute of the Arts intézményét Walt Disney alapította 1969-ben. Megelőzve korát az ő álma volt egy olyan iskola létrehozása, ahol a különböző művészeti ágak tanulói, művelői interdiszciplináris helyzetekben működnek együtt. A CalArts filmes képzése az egyéni hangvételű és látásmódú alkotások létrehozására ösztönözi hallgatóit. A friss diplomázók helyzeti előnyt élveznek, hiszen az iskola kiváló kapcsolatot ápol a legnagyobb animációs stúdiókkal (Disney, Dreamworks, Pixar, stb.), ami megkönnyíti elhelyezkedésüket a filmiparban.

Prof. Leo F. Hobaica, a CalArts dékán helyettese, az animáció tanszék vezetője a Kiskakas vendégeként előadásában rántja majd le a leplet az iskolában végzett sikeres munka titkáról.

 

 

 

  09.16.  Nagyterem 09.17. Nagyterem 09.17. Kisterem 09.18. Nagyterem 09.18. Kisterem 09.19. Nagyterem 09.19. Kisterem
17:00   MOME ANIM Friss   ASF iskolák   MOME ANIM Premier  
17:30     Előadás: finn animáció (ENG   Előadás: CalArts (ENG)   Beszélge-tés: Daazo
19:00 NYITÓEST Turku Friss   Katariina Lillqvist   Finn kortárs animáció  
19:30     CalArts   Turku Best of   ASF iskolák
21:00   MOME ANIM Premier   CalArts   Turku Best of  
21:30     MOME ANIM Premier   Finn kortárs animáció   MOME ANIM Friss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*