Kis ország – nagy verseny

Egy év múlva, 2022. június 17-én startol az első Nemzetközi Kodály Verseny Debrecenben. A Kodály Filharmónia Debrecen által rendezett versenysorozat szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales. Elsőként a vonósok, a továbbiakban pedig minden páros évben más és más hangszercsoportok legkiválóbb fiatal muzsikusai mérik össze tudásukat. A versenyre december 16-ig, Kodály születésnapjáig lehet jelentkezni a világ minden tájáról a https://kodalycompetition.com/ oldalon.

 

A nemzetközi zsűri elnöke az idén 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora, tagjai pedig a világ legrangosabb intézményeinek tanárai: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Anne Shih (hegedű, Mainz), Julian Steckel (cselló, München), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), Quirine Viersen (cselló, Amsterdam) és Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója. „A Kodály Filharmónia Debrecen fontos feladata és célja, hogy keresse azokat a lehetőségeket, amelyekben a város nemcsak regionálisan vagy országosan, hanem nemzetközileg is kiemelkedő teljesítményre képes” – mondta az esemény sajtótájékoztatóján az igazgató. „Egy újonnan alapított versenyt legfőképpen a zsűrivel lehet az élvonalba pozicionálni” – fűzte hozzá Zsoldos Dávid, a JM International alelnöke. Ezért különösen hálás a zsűri elnökének és tagjainak, akik igent mondtak az első hívó szóra. Nevük és a rendezőkkel közösen létrehozott versenykiírás minden bizonnyal a világ minden pontján inspirálni fogja a fiatal muzsikusokat.

A 2022. június 17–26. között tartott háromfordulós verseny különlegessége, hogy a hegedűsök, brácsások és csellisták nem külön kategóriákban, hanem egymással is versengve játszanak. Az első fordulóban szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőbe a hat legjobb jut be, ők egy-egy concertót adnak elő a debreceni Kodály Filharmonikusok szólistájaként.

A rendezvény nyilvános. A nyitóünnepség a Debreceni Egyetem dísztermében, az első két forduló pedig a tavaly teljesen felújított Kodály Iskola koncerttermében lesz. A zenekari döntőt a tervek szerint a Csokonai Színház jövő májusra elkészülő új, multifunkcionális helyszínén élvezhetik az érdeklődők.

HGM