Kikapott a világbajnoki címvédő Tótka, Molnár páros

A május 18-án kezdődő duisburgi pótkvalifikációs verseny és a hétvégi Világkupa miatt meglehetősen szokatlan időpontban, hétköznap rendezi meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség az első olimpiai válogatóversenyét. A szerdai munkanap ellenére is meglehetősen sokan voltak kíváncsiak olimpiai és világbajnokaink csatározására.

Elsőként a férfi K-1 1000 méter fináléjára, amely Dombvári Bence győzelmét hozta. A BHSE világbajnoki bronzérmese a szolnoki tájékoztató versenyen már egyértelműsítette a magyar mezőnnyel: remek formában van, ismét számolni kell vele. És valójában ezúttal sem zökkentette ki semmi. Sem Kugler Attila kísérletezése a táv elején, sem Pauman Dániel nagy hajrája, amelyet az utolsó ötven-száz méteren vissza is tudott verni.

„Kugler Attila nagyon elment az elején, próbáltam magam visszafogni és jó kilencven százalékos teljesítményt nyújtani ötszáz méterig. Utána azonban igyekeztem demonstrálni, másfél hajónyi előnyöm lehetett és bíztam benne, hogy ez kitart a végéig. Kétszáznál láttam, hogy Pauman Dani elkezdett hajrázni, szorosan ott volt rajtam, így az utolsó ötven méteren nem engedhettem ki úgy, mint Szolnokon. Körülbelül öt százalék, ha maradt most bennem ” – nyilatkozta Dombvári, aki ennek a sikernek köszönhetően utazhat a jövő heti duisburgi pótkvalifikációs viadalra.

„Tavaly az országos bajnokságon az volt a taktikám, hogy ötszáz méterig nyomtam, ami a csövön kifért, most megpróbáltam az ellenkezőjét, de valójában ugyanott tartok, mint tavaly. Közel voltam, de a végén elmaradt a slusszpoén” – mondta Pauman Dániel.

Férfi C-2 1000 méteren a papírforma érvényesült, hiszen a 2013-ban világbajnok, 2014-ben és 2015-ben világbajnoki ezüstérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros több mint egy hajóval nyerte meg a számot. Nekik a jövő heti duisburgi világkupa lesz a második válogatóverseny, amelyen a most második helyen záró egységgel, azaz Petkó Andrással és Fekete Ádámmal kell összecsapniuk a riói indulás jogáért.

„Talán kívülről úgy tűnt, hogy egyszerű helyzetben vagyunk, belülről azért kicsit más, hiszen az első versenyünk volt ez a válogató, de már az előfutam megmutatta nekünk, hogy nincs gond, jó formában vagyunk – mondta Mike Róbert. – A döntőben a rajtunk is jól sikerült, el tudtunk jönni és végig mentünk a saját tempónkban. Jövő héten vár ránk Duisburg és a világkupa, amely úgy hallottuk, az ukránok és a fehéroroszok számára is válogató lesz. Mi arra törekszünk majd, hogy a másik magyar egységet magunk mögött tartsuk. „

Női K-1 500 méteren Kozák Danuta „altatta” a mezőnyt egész délelőtt. London kétszeres olimpiai bajnoka az elő- és középfutamából is a harmadik helyen lépett tovább, hogy a döntőben jól meglepje riválisait. 250 méternél még a mezőnyben volt, úgy tűnt, Fazekas-Zur Krisztina és Csipes Tamara csatája bontakozik ki, aztán… Hatalmasat robbantott az UTE versenyzője, aki a célba több mint egy hajónyi előnnyel érkezett Csipes Tamara és Kárász Anna előtt. A negyedik helyen Fazekas-Zur Krisztina, az ötödiken Szabó Gabriella zárt, a hatodik Takács Tamara, míg a hetedik Vad Ninetta lett.

„Nem mondanám, hogy altattam – nyilatkozta Kozák Danuta. – A szolnoki tájékoztatón első pályáimat mentem, az edzőtábor utáni akklimatizációval küzdöttem, akkor nem volt bennem több. Ma az előfutamokban vissza kellett vennem, mert a világbajnoksággal és az olimpiával ellentétben most a döntő is egy napon volt. Délelőtt úgymond pihentem, hogy maximum pályát tudjak menni délután. A tavalyi szezonom nem úgy sikerült, ahogyan elképzeltem, rá voltam görcsölve a versenyekre, hiszen 2014-ben nagy sikereket értem el. Az idén el tudtam engedni ezeket a görcsöket, újra összeálltunk Gabival párosban, együtt edzettünk és a felkészülés során a maximumot hoztuk ki egymásból. Ezúttal ő az ötödik helyen zárt, ami nem rossz eredmény és bízom benne, hogy a párost holnap képesek leszünk megnyerni.”

Férfi K-2 200 méteren bombameglepetés született. A tavaly U23-as világbajnoki címet ünneplő győri Horváth Bence, Szomolányi Máté duó legyőzte a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter kettőst.

„Számomra is meglepetés ez a győzelem. Azt nem mondom, hogy nem bíztam benne, mert úgy nem lehet odaállni a rajthoz – mondta Horváth Bence. – Győrben már elég biztató időket mentünk edzésen és most egy fikarcnyit sem izgultam. Azt mondtam Máténak, úgy álljunk oda a rajthoz, mintha edzőnk, Tokár Krisztián mérné az időnket. Nem tudom milyen időt mentünk, csak azt érzékeltem, hogy az utolsó bójasoron már Molnár Petiék előtt vagyunk. Nagyon boldog vagyok.”

A páros 30.415 másodperces időt ment, több mint 2 tizeddel nyert Molnárék előtt, ami ezen a távon nagyon nagy különbségnek számít.

„A legnagyobb baj, hogy nem tudom, miben tudnánk még előrelépni – mondta szomorúan Molnár Péter a döntő után. – Nem volt semmi gond a pályánkkal, úgy éreztem, hogy jó formában vagyunk, de ma nem mi voltunk a legjobbak, ezt el kell fogadni. Csináljuk tovább a dolgunk.”

Az idei első felnőtt válogató holnap 1000 méteren a férfi kajak párosok, valamint a kenu egyesek, 500 méteren a női kajak párosok, 200-on pedig a férfi kajak egyesek küzdelmeivel folytatódik. A verseny minden felnőtt futamát délelőtt és délután az M4 Sport élőben közvetíti.