Kifaggatták a halálosztók ügyvédeit

Sztárügyvédek, ismert nyomozók, rendőrök és hírességek tették tiszteletüket a Halálosztók című riportkönyv bemutatóján. Mennyire tud távolságot tartani az adott gyilkosságtól egy nyomozó? Ítélkezhet-e a gyilkosok felett egy író? Elfogadhatja-e az ügyvéd, hogy felmentik a védencét, miközben tudja, hogy embert ölt? A bemutatón minderre választ kaphattunk.

Mi játszódik le azokban az emberekben, akik élvezettel, válogatás nélkül ölnek férfit, nőt vagy akár gyereket? Mit élt át a tizenegy éves Szita Bence élete utolsó óráiban? Mit mondanak a gyilkosok, az őket felnevelő anyák, a velük együtt élő feleségek, szerelmek? P. Gál Judit új kötete, a Halálosztók tíz fejezetben az utóbbi évek olyan emberölési eseteit dolgozza fel, amelyeknek egyetlen közös nevezőjük van: az ész nélküli brutalitás.

„A riportkönyv megírásának ötlete a 11 éves Szita Bence meggyilkolása után érlelődött meg bennem. Az átlagember ezeket a brutális eseteket nem képes felfogni, megmagyarázni – nekem azonban a riportkönyv írójaként nem feladatom az ítélkezés, nem kell hinnem annak, akik a börtönben velem szemben ül. Ahogy az Ördögök ügyvédei sorozat többi köteténél is, most is a megismerés vágya hajtott” – árulta el P. Gál Judit, aki hét börtöninterjút készített. Az interjúalanyok a legkényelmetlenebb kérdésekre is válaszoltak, azt is vállalták, hogy az arcuk felismerhető legyen a könyvben.

A bemutatón az immáron nyolckötetes írónő mellett részt vettek a könyvben megszólaló ügyvédek, rendőrök, sőt még a csepeli kettősgyilkosság egyik áldozatának hozzátartozói is. Közösen boncolgatták a témát: mennyire folyhat bele lelkileg az ügyvéd, vagy a nyomozó a gyilkosságokba. „Az évek során megkérgesedik a szív, ezt a hivatást nem is lehetne másképp űzni és jól csinálni. Bizonyos esetekben persze nehéz a távolságtartás, nekem pedig soha nem voltak előítéleteim a gyilkosokkal szemben, sőt, volt, amelyik szimpatikus volt” – mondta el Kovács Lajos ezredes utalva egykori kollégájára, Rozsi Attilára, a szerelmes rendőrre, aki hét lövéssel végzett barátnője férjével.

A könyv előszavát megíró Gálvölgyi János is jelen volt a sajtótájékoztatón. „Jó párszor összeszorult a gyomrom olvasás közben, ugyanakkor, a bűnügyi sztorik nagy rajongójaként élvezettel lapoztam P. Gál Judit könyvét. Olyan, mint egy csavaros krimi, és a végén a rossz általában azért elnyeri méltó jutalmát” – mondta el a színművész.

A Halálosztókból megismerhetjük a Bándy Kata-gyilkosság hátterét, a gyilkos, Péntek László vallomásait. Bepillantást nyerhetünk Fenyő János kivégzésének kulisszatitkaiba – a fővádlott, Jozef Rohác soha korábban nem nyilatkozott az ügyről. Gere Ákos életében először beszélt a pécsi egyetemi ámokfutásról egy interjúban. De teljes részletességében láthatjuk a romagyilkosságokat, a fővádlott védőjének szemével, a soproni lőtéren történt kivégzést vagy a darabolós gyilkossággal vádolt boncmester esetét. P. Gál Judit Halálosztók című könyve 22 gyilkosságot dolgoz fel. A szerző annak ajánlja a könyvet, aki kíváncsi a kegyetlen történetek mögött húzódó emberi sorsokra, az utóbbi évek legbrutálisabb gyilkosságainak indítékaira és főleg erős idegzete van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*