Kiértékelés, tapasztalatcsere, továbbképzés és felkészülés az Ökumenikus Segélyszervezetnél

A címben jelzett fogalmak mentén tart 3 napos szakmai tréninget munkatársainak az Ökumenikus Segélyszervezet Budapesten. A képzésen – melyen a Segélyszervezet több központja képviselteti magát – az elmúlt hónapokat meghatározó migrációs krízis tapasztalatainak összegzése mellett a továbbképzésé a főszerep. A képzést Kathy Angie, elismert nemzetközi humanitárius szakember vezeti az ACT Alliance (egyházi hátterű segélyszervezetek nemzetközi szövetsége) megbízásából. A tréning tematikája különös hangsúlyt helyez a pszichoszociális segítségnyújtás területére.

Mint ismeretes, az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt hónapokban a túlterhelt befogadó állomások kézzelfogható támogatása, és a határátkelőknél való segítségnyújtás mellett rendszeresen tartott gyermekfoglalkozásokat is a táborokban, illetve anyanyelvi tolmácsokkal volt jelen a krízispontokon is.

A krízishelyzetekbe került, katasztrófa- illetve háborús események miatt traumatizált emberek pszichoszociális támogatása az elmúlt években a Segélyszervezet számos nemzetközi segélyprogramjának is meghatározó része volt, így például a magyarországi vörösiszap katasztrófánál vagy a kelet-ukrajnai belsőmenekültek ellátásakor. A napokban zajló képzéssel a Segélyszervezet hazai kapacitásait kívánja bővíteni ezen a területen. A képzés érinti a családtagok elveszítésének feldolgozási-, segítési folyamatait, illetve hangsúlyt helyez a család és a közösségi támogatás fontos szerepére is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet közben a helyi partnerszervezetekkel együttműködésben, de önálló segélyprogramot folytat Szlovéniában, amelynek célja, hogy a legkritikusabb helyszíneken nyújtson segítséget a migránsok legrászorultabb csoportjainak, a nőknek és a gyermekeknek.