Kiemelkedő nézettségű volt a 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntője

Az M1-en látható Németország–Argentína vb-döntőbe több, mint 3 millió 350 ezren néztek bele legalább egy percre vasárnap este, online pedig 92 ezer felhasználó követte figyelemmel a mérkőzést. A vb kezdete óta eltelt egyhónapos időszakban az M1 a legnézettebb hazai televíziós csatorna volt; a vb adásmeneteire több, mint 7,3 millió fő volt kíváncsi, de a csatorna piacvezető lett a hirdetők körében kiemelt figyelmet élvező 18-49 éves korosztályban is. 

A német sikerrel záródó, hosszabbításos döntőre több, mint 3 millió 350 ezer néző volt kíváncsi, azaz a magyar lakosság 37,2%-a kapcsolt az M1-re tegnap este a meccs játékidejében és a hosszabbítás alatt. A mérkőzés átlagos nézettsége 1 millió 868 ezer fő lett. A döntő idejében tévéző férfiak 58,9%, a nők 37,4%-a a szurkolást választotta esti programul, így a mérkőzés átlagos közönségaránya 47,8% lett.

Az M1-en és az M2-n képernyőre kerülő közvetítésekbe, stúdióbeszélgetésekbe és összefoglalókba a világbajnokság teljes ideje alatt a lakosság 81%-a nézett bele hosszabb-rövidebb időre, ami több, mint 7,3 millió fős közönséget jelentett.

A labdarúgó-vb közvetítéseinek köszönhetően az M1 a június 12. és július 13. közötti időszakban a legnézettebb magyar televízió csatorna volt – nemcsak az élő mérkőzések idejét, hanem a teljes napot nézve is, az egész lakosságot figyelembe véve csakúgy, mint a hirdetők körében kiemelt figyelmet élvező 18-49 éves korosztályban.  Meccsnapokon a csatorna közönségaránya a megszokotthoz képest a duplájára emelkedett, főműsoridőben (19 és 23 óra között) pedig a 20%-ot megközelítő értékekkel ennél is nagyobb mértékű növekedést produkált.

A világbajnokság 64 élő mérkőzésén kívül az M1 még további 42 meccs ismétlését is sugározta, így a teljes időszakot tekintve összesen 106 találkozó került képernyőre. A legnézettebbek a kiemelkedő eredményt elérő döntő mellett az utolsó hét eseményei lettek. Az elődöntők közül az emlékezetes 7:1-es eredménnyel záruló, keddi Németország–Brazília iránti érdeklődés volt a legnagyobb: ezt 1 millió 380 ezren nézték. A szombat esti brazil-holland találkozónak is több, mint 1,3 millió nézője volt. Ezekre az összecsapásokra átlagosan több, mint 2,2 millió néző kapcsolt oda alkalmanként.

Mivel a Nielsen által végzett műszeres közönségmérés csak az otthonokban zajló tévénézést vizsgálja, a fenti eredmények nem mutatják a vébédöntő teljes hazai közönségének nagyságát. A nyilvános vetítések által elért tényleges közönség nagysága – a műszeres közönségmérés hiányában – továbbra is csak megtippelhető. Korábbi kutatások szerint többszázezer fős az a kör, amely például az előző foci vb döntőjét nem otthon, hanem szurkolói klubban, nyilvános vetítéseken, éttermekben vagy barátoknál, ismerősöknél nézte. Az otthonon kívüli tévézésre vonatkozóan idén is készül kutatás, amelynek eredményei augusztus elejére várhatók.

A telesport.hu/fifavb internetes oldalon a két elődöntő online közvetítéseibe meccsenként csaknem 46 000-en néztek bele. A Brazília–Hollandia bronzmérkőzést 35 ezren, az Argentína–Németország döntőt pedig 92 ezren követték figyelemmel.

Az ingyenesen letölthető MTVA FIFA VB mobilalkalmazást 70 000-en töltötték le okostelefonra vagy tabletre az elmúlt időszakban.