Kiélezett küzdelem Lacházán

Egy hosszabb, 8 hetes nyári szünet után Kiskunlacházán folytatódott az Országos Szlalom Bajnokság idei sorozata. A hatodik fordulót szeptember 7-én rendezték a lacházi repülőtéren. 44 nevező érkezett a versenyre.

A Track Racing csapat versenyzői, Sződy Szabolcs és Sződy Zsolt a pályabejárás során latolgatták az esélyeket:”Legutóbb tél végén voltunk itt, 3 fokban versenyeztünk. Most nyári időben, 28 fokban rójuk majd a köröket. Az aszfalt nem nagyon érdes, a pálya vonalvezetése viszont gyors és kanyargós. A teljes S1 mezőny itt van, izgalmas versenyt várunk.” – nyilatkozták a Sződy fivérek.

A versenyzői eligazítás után az edzőkör következett, majd az első futam. Szabolcs 401-es rajtszámmal indult: „Az edzőkörben nagyjából összeállt a kép a fejemben. De a versenykör más, ott már hibáztam. A „hordót”, amit meg kellett kerülni fordított irányból kezdtem, így hiába mentem jól, 20 másodperces büntetéssel kezdtem. Sajnálom, de még van két lehetőségem javítani.”– mondta Szabolcs. Körideje 2 perc 49 másodperc lett, büntetéssel együtt.

Zsolt 406-es rajtszámmal indult: „Jó kör volt. Nem döntöttem bóját, csak a hordó körül mentem még egy plusz kört, ami plusz időbe került.” – sajnálkozott Zsolt. Körideje 2:35 mp lett.

A második körben Szabolcs összeszedetten versenyzett. Javított bő 24 másodpercet, amiből a 20 mp-es büntetést levonva, 4 mp-et javult valósan. Így 2:25-ös idejével ért célba. Zsolt szintén javított szűk 10 másodpercet, így 2:25-ös köridőt ért el.

A versenyzők között sokan hibáztak, de még volt lehetőségük javítani. Hibátlan kört sokan nem is futottak. Viszont 4 autó 5 versenyzője géphiba miatt feladta a versenyt már a nap elején.

A rövidebb ebédszünet után minden induló a kategóriában esélyes volt a győzelemre. Az utolsó kör döntött a legkisebb széria kategóriában. Szabolcs harmadik köre meglepően jól sikerült: „Nagyobb volt a nyomás rajtam, mint máskor. Egy rontott és egy jó kör után nem csak hibátlan, de még gyorsabb kört kellett futnom. Ez sikerült. Nem is gondoltam volna, hogy 3 mp-cel jobb leszek, mint előző, második körömben. Éreztem, hogy gyors vagyok, jól ment minden, de a bójasorban mintha nem mentem volna elég jól. Ezt éreztem. Az óra azonban nagyon jó köridőt mutatott.” – örült Szabolcs, aki a 2:22 mp-es eredménnyel teljesítette a harmadik kört, ezzel a legjobb lett a végső megmérettetésben.

Zsolt is legjobb köridejét érte el: ”A harmadik kör teljesen élvezetes volt, már lendületes autózással, kigyakorolva a hordót mentem végig. Már meghatározott váltási és irányítási pontokkal, ami azt jelentette, hogy nem kellett külön figyelnem az ideális ívekre, kigyorsításra és a pályát megtanulva a tempó és a pontos vezetés volt szem előtt. Bevállalósabban vezettem és már igen dinamikusan. Kissé nagyobb íven fordultam, és a fűre is kimentem, de semmi jelentőségét nem éreztem, az ívet így is remekül kiadta.” – mondta Zsolt, akinek körideje ugyancsak 2:25 mp lett.

A 30 perces óvási időt letelte után a díjkiosztó következett. A fivérek közül Szabolcs állhatott fel a dobogóra. Az idősebbik testvér az utolsó jó körének köszönhetően a második helyet szerezte meg a lacházi futamon. A bajnokságban továbbra is Szabolcs vezeti a kategóriát, megőrizve első helyét, 8 ponttal Zsolt előtt.

Pontállás:

Sződy Szabolcs       24 pont

Csíkos Balázs         22 pont

Kecskeméti Gyula  18 pont

Sződy Zsolt             16 pont

A Sződy Szabolcs és Sződy Zsolt napi összefoglalóját olvashatják:- „Izgalmas, fárasztó és meleg napunk volt. Az első hibám miatt kicsit feszült voltam, mert úgy éreztem, most  szállhat el a bajnoki esélyem. De a második és harmadik köröm jól sikerült, összeszedett volt. Hajráztam és így a második hellyel is  vezetem a kategóriát. Ennél szebb csak a győzelem lett volna, amivel karnyújtásnyira lennék a bajnoki címtől. Gumijaink jól teljesítettek a melegben is. Most már két hűvösebb futam következik ősszel, októberben. Ez előnyünkre válhat.”– foglalta össze a nap eseményeit Szabolcs.

Az első hibámat leszámítva egyenletes eredményt hoztam. Amint láttam kategóriánkban, az S1-ben mindenki hibázott egyszer. Nem volt könnyű pálya, de végül megtanultuk. Jó ötlet volt a kis oda-vissza szakasz a pálya középső etapjában, illetve a két hordó kerülése és a szakaszos bójasor, ahol jó ritmusban mehettünk.” – hallhattuk Zsolttól a körök kielemzését.

A bajnokság hetedik futamát a magyar Forma 1-es pályán, a Hungaroringen rendezik október első hétvégéjén.

Fotók: Czárl Adrienn – Track Racing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*