Ki-hogyan értékeli Tusványost?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a székelyföldi Tusnádfürdőn zajló nyári egyetemmel kapcsolatban közölt cikket szombati számában.     Az Erdélyi nyári színház című írásban a szerzők, Stephan Löwenstein és Karl-Peter Schwarz úgy fogalmaztak, hogy Budapest és Bukarest a magyar kisebbség jogairól és “a magyar elitek székelyföldi csődületéről” vitázik.     Hangsúlyozták: Traian Basescu elnök és a konzervatív román kormányok megértéssel viszonyultak ahhoz, hogy a Budapest “nagyon komolyan” felelősséget vállal a határon túli magyarok sorsáért. Négy éve Tusnádfürdőn még “gyümölcsöző vita” alakult ki Orbán Viktor és Basescu között a népcsoportok együttéléshez elengedhetetlen közös értékekről. Amióta viszont Victor Ponta “exkommunista szociáldemokratái” és a Crin Antonescu vezette “dohosan nacionalista” nemzeti liberálisok kormányoznak, “ismét mélypontot” értek el a román-magyar kapcsolatok – írták a FAZ szerzői, hozzátéve, hogy “a kölcsönös provokációk termékeny talajra hullanak”.

 A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott szombati beszédéből az derül ki, hogy “nem érti a 21. századi világot, amikor nemzetállami gazdaságpolitikát tart helyesnek”.     A DK-nak az MTI-hez eljuttatott közleményét jegyző Bauer Tamás, az ellenzéki párt alelnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor állításával ellentétben Magyarország haszonélvezője volt az európai integrációnak.     A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztésével kapcsolatban a DK-s politikus megjegyezte: az ország az IMF-hitelnél drágábban vesz fel pénzt a pénzpiacokon, vagyis a visszafizetéshez szükséges pénz drágább hitelekből áll rendelkezésre, és “a visszafizetésre csak Orbán függetlenségi őrülete miatt van szükség”.     Bauer Tamás szerint “Orbán tusnádfürdői szereplését azok az erdélyi hívei szervezik, akik újra meg újra vereséget szenvednek az ottani választásokon, akárcsak szlovákiai és kárpátaljai hívei”.

Az Együtt-PM választási szövetség szerint Orbán Viktor miniszterelnök a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott szombati beszédével ismét azt bizonyította, hogy mást mond, mint amit tesz, és mást tesz, mint amit kellene.     Az ellenzéki szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet: Orbán Viktor többi között arról beszélt, hogy Magyarországnak nemzeti gazdaságpolitikára van szüksége. Az Együtt-PM véleménye szerint ebben a kormányfőnek igaza van, ezért sem érthető – írják -, miért folytat Orbán Viktor a nemzeti érdekekkel ellentétes gazdaságpolitikát immár három éve. Példaként említik, hogy a kormány “önkényes, kiszámíthatatlan döntéseivel” elveszi az emberek megtakarításait, államosítja a trafikokat, “földönfutóvá tesz” gazdacsaládokat, és “elüldözi” Magyarországról a jól képzett és vállalkozó kedvű fiatalok százezreit, illetve a munkahelyteremtő beruházókat.     A közlemény szerint a pénzszivattyú, amelyre hivatkozva Orbán Viktor “igazolni akarja a romboló-rabló kormányzati működést, nem külföldi ellenségek, hanem az Orbán-Simicska-rezsim kezében van”. Az ellenzéki választási szövetség úgy fogalmaz: “Magyarország nem látott még olyan mohó és erőszakosan működő pénzszivattyút, mint amelyet ez a kormány működésbe helyezett: nincs olyan ingó és ingatlan vagyon Magyarországon, ami biztonságban lenne tőle.”     Álláspontjuk szerint Orbán Viktor teljhatalmat akar, és ennek ma még például az Európai Unió a korlátja, ezért támadja olyan hevesen az EU-t és az európai értékrendet a kormány: nem Magyarország érdekében folytat szabadságharcot Brüsszelben, hanem “a magyarok szabadsága ellen küzd a saját teljhatalma érdekében”.

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, a székelyföldi Tusnádfürdőn elmondott szombati beszédével csak kormánya elmúlt három évi kudarcairól próbálta meg elterelni a figyelmet.     Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint csak Orbán Viktor és barátai a haszonélvezői a jelenlegi rendszernek. Azt mondta: nincs gazdasági növekedés és beruházás, van viszont soha nem tapasztalt mértékű kivándorlás. Szerinte ezeket az embereket nem lehet “hangzatos szólamokkal” visszacsábítani, csak egy jobb élet reményével, de Orbán Viktor éppen ezt a reményt vette el.     Orbán Viktor “nemzetállami alapon adott válaszai” nem jelentenek megoldást az egész országnak, csak egy szűk rétegnek – mondta Józsa István. Hozzátette: az emberek 80 százaléka rosszabbul él, mint 2010-ben, mivel a kormány egy szűk elit érdekében kormányoz. Példaként említette, hogy a kormány Európai Unióval szemben folytatott politikája “nevében szabadságharc, valójában ostoba elzárkózás”.     Az MSZP szerint Orbán Viktor kampányolni ment Tusnádfürdőre, és beszédében “semmi olyan üzenete nem volt a magyarságnak, amely a felemelkedésre vagy az autonómia kérdésére vonatkozott volna”.     A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) korábban felvett kölcsön végtörlesztését Józsa István “jól hangzónak” nevezte, de hangsúlyozta: ezzel a lépéssel egy olcsó hitelt vált ki a kormány egy kétszer olyan drága hitelre.

Beliczay László_orban dedikal

Forrás:MTI

Fotó: Beliczay László

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*