Kevesebb magyar bankfiók és nagyobb figyelem a vállalati ügyfelekre

 A Raiffeisen Bank emblémája Budapesten, a pénzintézet Akadémia utcában fiókjánál 2015. február 9-én. Háttérben az Országház épülete. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Raiffeisen Bank emblémája Budapesten, a pénzintézet Akadémia utcában fiókjánál 2015. február 9-én. Háttérben az Országház épülete. MTI Fotó: Kovács Tamás

A Raiffeisen Bank International (RBI) nem vonul ki Magyarországról és nem mond le lakossági szolgáltatásokról sem, de csökkenti bankfiókhálózatát és jobban koncentrál majd a vállalati ügyfelekre és a kiemelt magánügyfelekre – jelentett be Karl Sevelda, az RBI vezérigazgatója kedden Bécsben. A Raiffesien Magyarország  az MTI érdeklődésére kedden annyit közölt, hogy még nem született végleges döntés a magyarországi tevékenység átszervezéséről.

    A magyar piac sokkal fontosabb annál, minthogy feladjuk – mondta Karl Sevelda, és megerősítette, hogy a Raiffeisen ésszerűsített univerzális bankként tovább kíván működni Magyarországon.
    A vezérigazgató szavai szerint a banknak a megváltozott magyarországi szabályzó környezet miatt kell új stratégiát alkalmaznia.
    Megerősítette, hogy – ellentétben az Erste Bank hétfőn bejelentett  tulajdonrész értékesítésével – a jelenlegi állás szerint a magyarországi leánybankot teljes egészében meg kívánják tartani. A lakossági banki szolgáltatásokkal kapcsolatban kijelentette, a bank nem kíván lemondani erről a szektorról, ezzel kapcsolatosan további megbeszélések zajlanak Magyarországgal.
    Arról, hogy hány bankfiókot fognak bezárni vagy eladni, nem árultak el pontos részleteket.
    A devizahitelek elszámoltatásáról hozott törvény miatt a Raiffeisen 251 millió euró veszteséget könyvelt el Magyarországon – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a gazdasági növekedéssel összhangban a nem teljesítő hitelek csökkenésével számolnak, 2016-tól pedig a bankadó mérséklését várják.
    A Raiffeisen egy sor olyan intézkedésről döntött, amely a javítja a bank tőkehelyzetét. Új célként határozták meg, hogy a bank 2017-re 12 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezzen. Ez az érték 2014 végén 10 százalékos volt. A tervezett lépések érintik az RBI-csoport minden üzletrészét.
    A bank eladja a lengyelországi és szlovéniai leánybankjait és a Zuno direktbankját, 2016-ig jelentősen csökkenti vagy feladja az egyesült államokbeli, 2017-ig pedig az ázsiai tevékenységét, az osztrák, szlovák, román, cseh és balkáni piacokon növekedést tervez. 2017-ig Oroszországban és Ukrajnában húsz és harminc százalékkal csökken a mérlegkockázat.
    Az RBI a vártnál nagyobb veszteséggel zárta a tavalyi évet. A még nem végleges adatok szerint az RBI tavalyi adózás utáni konszolidált vesztesége 493 millió euró volt, nagyobb az elemzők által várt 455 millió eurónál. A cég 2013-ban 557 millió euró nyereséget ért el. A bank március 25-ére ígérte eredményei részletes ismertetését.

Forrás:MTI