Kettős játszma –Kovách Gergő kiállítása a Szentendrei Képtárban

A kortárs hazai képzőművészet mára megkerülhetetlenné vált alakja, Kovács Gergő munkáiból nyílik kiállítás március 3-án 18 órakor Kettős játszma címmel a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendrei Képtárában. Az egyedülálló válogatás – Herpai András művészettörténész kurátori koncepciója alapján – bemutatja a művész kuriózumnak számító, közel 30 szobrát, több kisplasztikáját és különleges vizuális naplóit. Az április 17-ig látogatható tárlatot drMáriás képzőművész nyitja meg.

Szentendrén több évtizedes hagyományuk van az olyan művészeti törekvéseknek, amelyekben a humor, az irónia, a vizuális élmény és az elvont tartalom egyszerre érvényesül. Kovách Gergő (1974, Budapest) könnyed hangvételű, esetenként a cinizmustól sem mentes, szabad képzettársításon alapuló szobrai ezzel a felfogással rokoníthatók. Kovách rendhagyó – nem ritkán poentírozott – témaválasztásai, a különféle műanyagokhoz való következetes ragaszkodása, a harsány színek bátor használata mind-mind erősen karakterizálja művészetét. Ritkán látni ilyesmit kiállítótermekben – de nagyon ismerős világ ez. Rólunk szól: tapasztalatainkról, élményeinkről, álmainkról.

Kovách Gergő a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végzett 1998-ban (mesterei: Segesdi György, Körösényi Tamás).  Főként a Dovin Galériában rendezett egyéni bemutatkozásai mellett rendszeresen szerepelt nagyszabású csoportos kiállításokon – köztük 2006-ban a Művészet Malom Szívügyek című tárlatán. A Műcsarnok Mi a magyar? Kortárs válaszok című 2012-es kiállítására a Péli Barnával közösen készített, Attila hun királyt a lovával együtt megformázó szobra nemzetközi visszhangot keltett.

A Szentendrei Képtárban nemcsak a művész szobrai tekinthetők meg, hanem „láthatóvá válik” a Kovách Gergőre jellemző alkotói folyamat is. Vizuális naplói segítségével betekintést nyerhetünk abba, miképpen jön létre az első gondolat, amelyből aztán egyéni ízű plasztikus művek születnek. A Francisco Goya Los Caprichos akvatinta sorozatát felidéző tollrajzok és akvarellek minden kötöttségtől mentes játékosságról és személyességről tanúskodnak. A szobor megformálásakor azonban a művész elhagyja a konkrét személyes élményt, hogy az alkotás általános érvényűvé válhasson: fizikai anyagba öntött, tapintható nyelvi játékká, mely közérthetően reflektál mindennapi életünkre.

A 2016 januárjától új néven és intézményi struktúrával megjelenő Ferenczy Múzeumi Centrum több múzeum és galéria fenntartója és üzemeltetője. Az új igazgató, Gulyás Gábor úgy véli, az intézmény új koncepciójának egyik legfontosabb célja, hogy a képzőművészetet hangsúlyosabbá téve, kiemelkedő projektek megvalósításával Szentendre újra meghatározó művészeti központtá váljon.

A tárlat 2016. március 3. – április 17. között látható a Szentendrei Képtárban keddtől vasárnapig 10-18 óra között.

Cím: Szentendre, Fő tér 2-5.